Archief
OBWZ

OBWZ

Groen licht voor bouw 500 woningen in Westmade-Noord

De weg is vrij voor de bouw van 500 woningen in nieuwbouwwijk Westmade-Noord in Monster. Dat is de strekking van een uitspraak die de Raad van State woensdag deed.

Deze hoogste bestuursrechter had de gemeente Westland op 6 juli afgelopen jaar opgedragen om nader onderzoek te doen naar de effecten van de nieuwe wijk op de stikstofuitstoot. Daarmee gaf de Raad van State zijn oordeel over de bezwaren van een aantal omwonenden en de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming.
Volgens nieuwe berekeningen zal er geen hogere stikstofuitstoot dan in het door de onderzoekers getoetste model. Er is eerder sprake van een afname van de stikstofneerslag.

Westmade-Noord ligt in een voormalig glastuinbouwgebied tussen de Haagweg, Oorberlaan en Plaats Langeveld en ligt naast het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen.

Mijlpaal

"Het onherroepelijke plan is een mijlpaal voor de gemeente Westland en Ontwikkelingsbedrijf de Westlandse Zoom (OBWZ)", zo stelt OBWZ. "De teams van de gemeente en het ontwikkelingsbedrijf hebben de afgelopen jaren samengewerkt om een aantrekkelijk plan te ontwikkelen. Het aangrenzende duingebied is leidend geweest voor het stedenbouwkundig ontwerp."

Wethouder Michiel Ferwerda van de gemeente Westland vult aan: "’Ik ben trots op de kwaliteit van zowel de woningen als het bijbehorende groenprogramma dat wordt gerealiseerd in Westmade-Noord. De woningen komen in een duin- of parkachtige omgeving te liggen. Deze buurt wordt daarmee één van de groenste wijken van het Westland."

Terugblikkend, stelt OBWZ: "Een periode van enkele jaren inspraakprocedures en rechterlijke inbreng is hiermee teneinde gekomen."