Archief
Envato Elements - clodio

Envato Elements - clodio

Steeds minder vuurwerkverkopers in de regio: 'Niet meer rendabel'

Op landelijk niveau neemt het aantal vuurwerkverkopers steeds verder af. Ook in onze regio is dat het geval. Sosef, voorheen gevestigd in Honselersdijk, verkoopt ook geen vuurwerk meer. Hij legt ons uit waarom.

Sinds 1984 verkocht Erik Sosef al vuurwerk, altijd aan de Dijkstraat in Honselersdijk. "Mijn vader en ik gingen toen een keer samen vuurwerk kopen, en dat leek hem wel een mooie handel", vertelt Sosef. "Sindsdien hebben wij altijd met veel liefde vuurwerk verkocht."

Het begon eigenlijk allemaal met corona. Daardoor werd Sosef in eerste instantie eigenlijk verplicht om minder vuurwerk te verkopen. "Door de coronapandemie werd de hele vuurwerkverkoop op een laag pitje gezet. We mochten steeds minder verkopen, het knalvuurwerk en de pijlen gingen eruit", legt hij uit. "Daarnaast werd het ons ook steeds moeilijker gemaakt qua opslag, de regels om vuurwerk op te slaan werden steeds strenger."

Niet rendabel

Door deze strengere wetgeving begon Sosef zich af te vragen of het nog wel haalbaar was om door te gaan met het verkopen van vuurwerk. Eigenlijk was dat het niet meer. "Ondanks de leuke tijd die je hebt tijdens het vuurwerk verkopen kwamen we er achter dat het niet meer rendabel genoeg was om het te blijven doen", vertelt Sosef.

Maar Sosef gaat het vuurwerkverkopen wel missen. "Na de kerst verbouwden we altijd de winkel en kwamen er veel extra jongens werken. Na een dag vuurwerk verkopen gingen we met z'n allen de kroeg in", lacht Sosef. "Het voelde altijd als een vakantiebaantje, ook voor mij."