Archief
Cristiano Betta (CC BY 2.0)

Cristiano Betta (CC BY 2.0)

Hoogheemraadschap Delfland waarschuwt voor vetverstoppingen

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent voor veel mensen: bakken, frituren, fonduen en gourmetten. Hoogheemraadschap Delfland roept op om geen vet door de gootsteen of het toilet te spoelen.

Bakvet, olie en vette etensresten kunnen namelijk zorgen voor verstoppingen binnenshuis, maar ook in het riool. Vet dat vloeibaar is wanneer het verwarmd wordt, koelt af in het riool en stolt daar. Daarnaast gaat ander afval zoals wc-papier er ook aan vastplakken, waardoor er grote vettige klonten ontstaan.

Het hoogheemraadschap wil deze verstoppingen voorkomen en geeft advies voor wat je dan wél met je overgebleven vet moet doen. Zo kun je bij kleine hoeveelheden gewoon je pan schoonvegen met een papiertje. Bij grote hoeveelheden laat je het vet eerst afkoelen, waarna je het in een oud drankkarton kunt gieten. Zowel het papiertje als het drankkarton kunnen dan gewoon bij het restafval, maar je kunt het ook inleveren bij een recyclelocatie. Gebruikt vet dat wordt ingeleverd kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld als biobrandstof.

Thecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland vertelde op de radio meer over dit onderwerp