Archief
WOS

Hulp voor gezonde glastuinders met liquiditeitsproblemen

Glastuinbouwbedrijven die op korte termijn in liquiditeitsproblemen komen, kunnen straks een beroep doen op een borgstellingsregeling van de overheid.

Die regeling is bedoeld voor tuinders die in de kern gezond zijn, maar hun rekeningen niet meer kunnen betalen én geen krediet van de bank krijgen vanwege de huidige onzekere situatie. Banken kunnen in de loop van januari een beroep doen op deze regeling om dergelijke bedrijven een lening te verstrekken. Het Rijk staat garant voor een deel van de lening.

Op die manier wil de regering de glastuinbouwsector door de huidige moeilijke periode helpen. Die moeilijke periode is ontstaan door de hoge gasprijzen.

Volgens minister Piet Adema kan deze regeling het verschil maken tussen noodgedwongen op korte termijn moeten stoppen of een blijvend perspectief. Voor glastuinders is het vaak lastig om op korte termijn de energiekosten sterk terug te brengen. Desondanks zijn er voor de langere termijn wel mogelijkheden. Bij de toekenning speelt mee dat zij kunnen bijdragen aan het doel om in 2040 een klimaatneutrale glastuinbouw te realiseren.

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland is blij met de borgstelling. "Deze regeling is een belangrijke toevoeging aan het steunpakket van het Kabinet om de glastuinbouwsector door de huidige moeilijke periode te helpen. Hier hebben we dit jaar bij het ministerie van LNV nadrukkelijk op aangedrongen." Ook het Westlandse kamerlid Peter Valstar (VVD) had de minister gevraagd om een dergelijke regeling in het leven te roepen.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland