Archief
HVC

HVC

Aardwarmte Polanen officieel van start

De eerste paal voor de fundering van het aardwarmtegebouw is geslagen. Daarmee is Aardwarmteproject Polanen in Monster officieel begonnen.

De boortoren die nu in Maasdijk voor het boren naar aardwarmte wordt gebruikt, gaat naar verwachting in april naar de Madeweg en wordt daar vervolgens weer opgebouwd. Dan kan het boren voor Aardwarmte Polanen echt van start gaan. Aanvankelijk was de planning dat er al in februari geboord zou worden. De bedoeling is dat 40 kwekers - verenigd in de warmtecoöperatie Polanen - worden aangesloten op het warmtenet in Monster.

Bij geothermie wordt warm water uit diepere grondlagen opgepompt en via een warmtewisselaar overgedragen aan een warmtenet. Hoe dieper er geboord wordt, hoe warmer het water. Per kilometer wordt water 30 graden warmer. Het afgekoelde water wordt weer terug in de bodem gepompt. Het is de bedoeling dat in Monster het water vanaf 2,3 kilometer diepte wordt opgepompt.

Aardwarmte Polanen is een samenwerking tussen HVC en Warmtecoöperatie Polanen, dat uit ruim vijftig glastuinbouwbedrijven bestaat. Zij hebben samen zo’n 200 hectare glastuinbouw in gebruik voor de teelt van groente, planten en bloemen.