Archief

Vijf financiële instellingen betrokken bij aardwarmteproject Maasdijk

Vijf financiële instellingen gaan het grootste aardwarmteproject van Nederland financieren. Het project omvat HVC Aardwarmte Maasdijk en Warmte Netwerk Westland.

Het is de eerste keer dat zoveel banken en verzekeraars betrokken zijn bij een geothermieproject. Er is een bedrag van ongeveer 115 miljoen euro mee gemoeid. De banken en verzekeraars nemen driekwart van dat bedrag voor hun rekening in de vorm van projectfinanciering. Het is tevens voor het eerst dat bij een aardwarmteproject de geothermische bron en het warmtenet gescheiden zijn. Het project zal bijdragen aan de duurzame warmtevoorziening voor circa 80 kwekers.

Spreiding risico's

"Er zijn meerdere partijen bij de projectfinanciering betrokken, omdat een geothermieproject niet echt standaard is. De mogelijke risico's worden op deze manier gespreid", zegt Michiel Kok van HVC. "Bij een windmolenproject is alles van tevoren duidelijk. Er worden windmolens neergezet en die hebben bijvoorbeeld per stuk een waarde van een miljoen euro en een vrij zekere opbrengst. Dan weet je waar je aan toe bent. Bij geothermie heb je vooraf niet die zekerheid over kosten en opbrengst. Tot het moment van testen is onzeker wat de opbrengst is, terwijl de kosten van uitvoering steeds doorlopen."

Polanen

Door de financiering komt investeringsgeld vrij om een start te maken met het geothermieproject Polanen in Monster. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn gestart. In december wordt de eerste paal geslagen en in april 2023 volgt naar verwachting de eerste boring.