Archief
WOS

WOS

IJsbaan De Lier mogelijk dinsdag open

Een handvol vrijwilligers zet maandagavond alles op alles om schaatsen op natuurijs in De Lier mogelijk te maken.

Matige vorst, nauwelijks wind en een heldere hemel. Het zijn de perfecte omstandigheden om een natuurijsvloer aan te leggen en dat gaat dus ook gebeuren. Bij ijsvereniging Hard Gaat-ie in De Lier beginnen de vrijwilligers met 'ijs maken' zodra het twee graden vriest. Dit meldt mediapartner Omroep West.

"Wij werken met twaalf man en wisselen elkaar om de twee uur af", zegt voorzitter Wim van den Berg. De schaatskoorts is in Westland flink opgelopen, want de laatste keer dat er in De Lier klappen op natuurijs konden worden gemaakt, was in december vorig jaar. "Op 22 december 2021 om precies te zijn, weet de voorzitter uit zijn hoofd." Ze zijn vol verwachting om dinsdag te openen. "Wij gaan de hele nacht door tot er één centimeter natuurijs ligt."

De koude lucht komt uit het zuiden van Europa, waar het nu ook al rond het vriespunt is. Na dinsdag zal het moeilijker worden om 'ijs te maken', want dan wordt meer wind verwacht. Bovendien nemen woensdag de kansen op winterse buien toe, en dan kan ijs minder snel aangroeien.

De ijsbaan aan de Veilingweg in De Lier gaat vaak als eerste van Nederland open. Dat komt door de sproeimachine die speciaal voor de ijsclub is gemaakt. Dat apparaat wordt 's nachts bij vrieskou stapvoets over de betonbaan getrokken en sproeit laagje voor laagje een beetje slootwater op de baan. Daardoor kan dat water sneller aanvriezen dan een baan waar een grote wateroppervlakte hard moet worden. Bovendien is in het ijswater krijt verwerkt, dat zonlicht weerkaatst en zo voorkomt dat de betonnen ondervloer te snel warm wordt.