Archief
WOS

WOS

155 Westlandse speeltuinen 'rookvrij'

Bij 155 van de 430 speellocaties in de gemeente Westland zijn dit jaar borden of stoeptegels met de tekst 'Rookvrije Generatie' aangebracht.

Kindvriendelijke plekken zoals de scouting, indoorspeeltuinen en openbare bibliotheken kunnen in aanmerking komen voor de tegels en borden.

Dit hebben burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad geschreven. Het college vindt dat hiermee een motie uit november 2020 is afgehandeld. In de motie vroeg de raad unaniem de openbare speelplekken in de gemeente rookvrij te verklaren en daardoor bij te dragen aan het ontmoedigen van roken onder jongeren.

GGD Haaglanden stelde een jaar later 130 stoeptegels en 160 borden gratis beschikbaar. In april dit jaar zijn die in 155 speeltuinen geplaatst. Dat zijn grote en middelgrote speeltuinen waar veel bezoekers komen, die openbaar toegankelijk zijn en waar voldoende ruimte is voor het zichtbaar plaatsen van een bord of tegel. Speeltuinen met minder dan vier speeltoestellen en een klein verzorgingsgebied hebben geen bord of tegel gekregen.

De borden en tegels die over zijn, zullen worden gebruikt voor toekomstige en te vervangen speeltuinen, en dus ook voor andere kindvriendelijke plekken. Het rookvrij maken van openbare speeltuinen wordt verder in het toekomstig speelruimteplan opgenomen, aldus het college.