Archief

Middelbare scholieren enthousiast over voedsel kweken

De leerlingen van het ISW Hoogeland zijn nu een maand bezig een proefproject waarbij ze zelf, door middel van kweekkasten, hun eigen voedsel leren kweken.

De proef is in samenwerking met het Monsterse bedrijf Koppert Cress. Dit bedrijf heeft drie oude kweekkasten klaargemaakt zodat de school deze kan gebruiken. Voor experts binnen de kweeksector is het belangrijk dat mensen al op jonge leeftijd leren hoe voedsel gekweekt moet worden.

Michel Broch van PB Tech vindt dit ook: "Voedsel is heel belangrijk, de wereldbevolking groeit en iedereen moet gevoed worden. Daarom is het dus heel belangrijk dat mensen weten hoe je voedsel kan kweken. Hier leren de leerlingen op een hele speciale manier hoe ze voedselveilig kunnen kweken."

Andere sectoren

Het is voor het ISW ook belangrijk dat de leerlingen zien dat het in de tuinbouw niet alleen om kweken gaat. "De leerlingen leren ook dat er bijvoorbeeld een economische kant aan de tuinbouwsector zit", legt Carly de Groot, coördinator op het ISW Hoogeland, uit. "Er zijn nog heel veel andere beroepen te vinden in de tuinbouw."

De leerlingen merken dat ook. Lara uit 3 Mavo vind het proefproject erg leuk, maar niet alleen om het kweken van voedsel. "Het gaat mij meer om het ontwerpen van bijvoorbeeld de kweekbox. Zodat het zo mooi mogelijk is voor een moderne keuken, dat vind ik het leukst."

"De leerlingen zijn in de lessen echt alleen maar bezig met hun eigen kweekbox", vertelt De Groot "Als ze dat niet zouden doen, zouden ze er ook niet enthousiast over zijn."