Archief
Archief WOS

Archief WOS

Boeien voor boa's Westland

De gemeentelijke handhavers (boa's) van de gemeente Westland zijn sinds kort bevoegd zogeheten transportboeien te dragen en te gebruiken, meldt burgemeester Arends aan de gemeenteraad.

In voorkomende gevallen kunnen boa's voortaan een verdachte na aanhouding geboeid vervoeren naar het politiebureau met hun dienstauto. Indien de veiligheid van de boa en/of de veiligheid van betrokkenen en derden in het gedrang is, zal er voor het transport een beroep worden gedaan op de politie. Om de boeien te mogen dragen en gebruiken hebben de boa's een verplichte opleiding gevolgd.

Zij kunnen de bevoegdheid tot het boeien van een verdachte bijvoorbeeld toepassen als deze probeert te ontvluchten na aanhouding, geweld toepast jegens de boa's of zodanig verward gedrag vertoont dat het in het belang van zijn eigen veiligheid is om geboeid te worden.

"De boa's leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente", schrijft Arends. "Zij doen dat samen met de politie, die als gevolg van de uitgestrektheid van de gemeente niet overal tegelijkertijd kan zijn. Het gebruik van transportboeien leidt tot de-escalatie, wat in het belang is van de veiligheid van zowel inwoners als de boa's zelf", besluit hij.

Categorieen:
Nieuws 112 Algemeen