Archief

Drukte bij kringlopen: 'Leuke spullen voor minder tijdens feestdagen'

Het loopt storm bij kringloopwinkels in de regio. Met de feestdagen voor de deur en gedaalde koopkracht in ons land zoeken steeds meer mensen de kringloop op om sint- en kerstcadeautjes te kopen.

Bij Rataplan in Naaldwijk merken ze ook veel van de toenemende drukte. Maar het is hier niet alleen in de laatste weken voor de feestdagen druk. "Wij merken al over een langere tijd dat we meer klanten krijgen, eigenlijk is dit al maanden aan de gang", vertelt bedrijfsleider Jan Rijker. "Ik denk dat het komt omdat veel mensen graag nieuwe dingen in huis willen halen met bijvoorbeeld kerst, maar daar niet de volle mep voor willen betalen. Bij de kringloop kun je vaak zelfs nog nieuwe dingen krijgen voor een leuk prijsje."

Vooral op de afdeling met cadeauartikelen is het erg druk. Er wordt veel speelgoed verkocht, ook de bordspellen gaan hard. Shoppende klanten bij de kringloop kunnen dit wel goed begrijpen. "Als je een gezin hebt met veel kinderen en je moet voor iedereen sinterklaascadeautjes kopen, is dat natuurlijk erg duur. Als je wat minder te besteden hebt, kun je hier mooie dingen vinden voor minder", zegt een vrouw. Een andere vrouw die aan het rondsnuffelen is, zegt dat er heel vaak nog spullen 'nieuw in het plastic zitten'.

Duurzaamheid

De lage kosten van de kringloop zijn tegenwoordig niet het enige wat mensen op de been brengt. Mensen zijn ook met het milieu bezig. "Ik kom eigenlijk vaak bij de kringloop omdat ik heel bewust bezig ben met duurzaamheid. Als ik iets een tweede of zelfs een derde leven kan geven, doe ik dat graag", vertelt een klant. Ook Rijker kan dat bevestigen: "Wij horen steeds vaker van onze klanten, dat ze zich meer bezig houden met het milieu en dat ze daarom bij ons komen shoppen. Soms komen er mensen langs die net een huis hebben gekocht en al hun meubels bij kringlopen halen."

Ondanks de toegenomen drukte ziet Rataplan nog niet dat er ook meer mensen komen doneren. "We blijven mensen oproepen om vaker spullen langs te brengen, dat kunnen we altijd goed gebruiken", aldus Rijker.