Archief
Archief WOS

Archief WOS

Verontwaardiging in commissie Westland: 'Zit hier om 19.00 uur voor Jan Jurk'

Grote verbazing en verontwaardiging bij leden van de Commissie Bestuur en Economie van de Westlandse gemeenteraad, toen zij donderdagavond met hun vergadering wilden beginnen.

In de raadszaal hadden om 19.00 uur vier collegeleden aan tafel moeten zitten: burgemeester Arends en de wethouders Van der Stee, Varekamp en Goudswaard. In de praktijk bleek alleen laatstgenoemde van de partij te zijn.

Commissievoorzitter Joep van Veen zei: "Het kan wel eens een hele bijzondere, vervelende commissie worden, want we hebben hier pas één wethouder aanwezig. In de loop van de dag kwam er een aantal mededelingen van wethouders die later zouden komen."
Raadslid Cor van der Mark (CDA) merkte vol onbegrip op: "Deze bijeenkomst staat al sinds vorig jaar november in de agenda!"

Schorsing

Hoe nu te beginnen met de vergadering, vroeg Van Veen zich vertwijfeld af. Na de gebruikelijke openingsrituelen begint zo'n vergadering altijd met eventuele insprekende burgers. Dat was er deze avond ééntje: Ard Dekker. Omdat hij over een onderwerp kwam praten dat in de portefeuille van wethouder Varekamp zit, vond Van Veen het niet gepast om daarmee te beginnen.

VVD-fractievoorzitter Guus Bakker, partijgenoot van Varekamp, deed het voorstel om de vergadering te beginnen met het onderwerp van de aanwezige wethouder Goudswaard, de visie op de ontwikkeling van de Westlandse kust. Goudswaard suggereerde op zijn beurt dat Dekker toch maar zou gaan inspreken. Goudswaard bood aan dat hij zelf de boodschap zou overbrengen aan zijn collega en "de betreffende wethouder" zou vragen om de inspraak terug te kijken en dan schriftelijk te reageren.
Maar daarmee kreeg hij niet de handen op elkaar. Dus werd eerst de kustvisie besproken. Dat was rond 19.20 uur klaar. Commissievoorzitter Van Veen besloot de vergadering voor vijf minuten te schorsen. Inmiddels was de burgemeester al wel in het gemeentehuis gesignaleerd.

'Minachting van de raad'

Na de schorsing wilde raadslid André van den Berg (GBW) graag het woord. Hij verzocht de burgemeester om tegen zijn afwezige collegegenoten te vertellen, dat hij de afwezigheid van die twee wethouders beschouwde als een minachting van de raad "en dat dit ècht niet kan". Van den Berg nam het de wethouders kwalijk, dat ze bij een agenda die grotendeels aan hun portefeuilles was gewijd, "dat ze gewoon het lef hebben om pas om 20.00 uur aan te komen".

Arends verklaarde dat er door de wethouders een inschatting was gemaakt over de agenda van deze vergadering en veronderstelde dat zij tot de conclusie waren gekomen dat ze wat later konden aanschuiven. "Dat heeft niks te maken met minachting van de raad", aldus de burgemeester. Hij had zelf ook de inschatting gemaakt dat hij wat later kon komen. "Dat het op deze manier misgelopen is, dat betreur ik", zo rondde hij af.

Deze reactie kon Nico de Gier (PvdA) niet bekoren. "Ik snap dat hij voor zijn college gaat staan", analyseerde De Gier, die vervolgens over de betrokken wethouders zei: "Als zij inschatten dat zij een uur later konden komen, dan mankeert er volgens mij iets aan hun inschattingsvermogen".

'Netjes bij de griffie gemeld'

Inmiddels schoof tegen 20.00 uur wethouder Van de Stee aan. Die verklaarde dat hij in Den Haag bij een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aanwezig was. "We hadden een strategie-overleg tot half acht en dat had ik tevoren netjes bij de griffie gemeld. Dus dat was bekend."

Daarna was het woord aan wethouder Varekamp. Zijn verklaring: "Vanavond is de prijsuitreiking van de MKB Ondernemersprijs en daar was ik de eerste vijftig minuten aanwezig bij de uitreiking van die prijs. Vanuit mijn portefeuille 'Economie' was ik daar aanwezig. Ik had het bij de voorzitter en de griffie gemeld. Ik vind het vervelend dat u dat vervelend vindt. Ik zal de volgende keer even opletten."

'Ik wil serieus genomen worden'

Die verklaring viel helemaal verkeerd bij GBW-raadslid Van den Berg. "Ik vind het zeer onfatsoenlijk dat ik hier om 19.00 uur voor Jan Jurk zit. Ik wil serieus genomen worden", verwoordde hij zijn boosheid.

Socialist De Gier merkte op: "Dit is ook de commissie voor 'Economie'. Wij hadden net zo graag daar in die kerk geweest", waarmee hij verwees naar de MKB-bijeenkomst in de Oude Kerk in Naaldwijk. "Ik vind het niet kunnen, dat wij hier zitten en u daar", besloot De Gier.

Het bleef vervolgens een nogal verwarrende commissievergadering. Aan het einde, om circa 22.45 uur, zei voorzitter Van Veen: "Excuses dat het een beetje rommelig was."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland