Archief
WOS

WOS

Westlandse gemeenteraad stuurt brandbrief naar Tweede Kamer

De tien fracties van de Westlandse gemeenteraad hebben vanwege de huidige energiecrisis een gezamenlijke brandbrief naar de leden van de Tweede Kamer gestuurd.

"Door de energiecrisis dreigen veel glastuinbouwbedrijven failliet te gaan (40 procent). Als de kassen leegstaan, stort de hele keten in elkaar: van toeleveranciers, afnemers tot vervoerders. Hierdoor raken duizenden gezinnen hun werk kwijt", zo schrijven zij.

De fracties verwijzen ernaar, dat de wethouders van Nederlands grootste tuinbouwgemeenten hiervoor al eerder bij minister Jetten aandacht hebben gevraagd. Ook heeft de burgemeester van Westland de minister aangeschreven. "Op beide brieven is geen reactie gekomen. Daarom schrijven wij nu uw Kamer deze brief", verklaren de fracties.

'Extra getroffen'

"Westland wordt als grootste tuinbouwgemeente extra getroffen door deze crisis. Onze raad is bekend met vele schrijnende situaties in onze tuinbouwbedrijven. Persoonlijke drama's voor de kwekers, die gedwongen worden hun bedrijf leeg te laten liggen. Andere kwekers moeten helemaal stoppen, omdat de meerjarige teelten in de kassen niet verder doorgezet kunnen worden. De energielasten zijn zo hoog opgelopen, dat ze acuut in financiële problemen komen. Voorbeelden hiervan zijn er in overvloed."

Zware delegatie

De gemeenteraad zou graag zien dat een zware delegatie uit het kabinet op korte termijn Westland bezoekt om met de betreffende kwekers het gesprek aan te gaan en te bekijken op welke manier zij geholpen kunnen worden. "De nu in de steigers staande maatregelen zijn absoluut niet toereikend om enig soelaas te bieden en onze raad verzoekt dan ook per direct met een betere regeling te komen om onze kwekers weer perspectief te bieden."

De fracties vervolgen: "Steeds vaker horen we waarom wel KLM en Schiphol met vele miljarden worden ondersteund, terwijl dat nu voor de tuinbouw niet gebeurt. Naast de tuinbouw worden ook de tuinbouwtoeleveringsbedrijven hard getroffen door deze crisis. Hun klanten - de kwekers- investeren niet meer en daarmee dreigt ook hun tuinbouw know how verloren te gaan. Ook voor die sector vragen wij uw steun met gedegen maatregelen."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland