Archief
Archief Fred van der Ende

Archief Fred van der Ende

Gravin Machteld in januari terug op Marktplein

Het beeld van Gravin Machteld zou eigenlijk aan het eind van dit jaar terug worden geplaatst op het Marktplein in ‘s-Gravenzande.

Door de feestdagen is het niet wenselijk om werkzaamheden te verrichten in de decembermaand, aldus fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig in een persbericht. In overleg met winkeliers en horeca is daarom voor januari gekozen.

Het standbeeld van Machteld werd begin 2018 verwijderd vanwege de herinrichting van het Marktplein. Het zou een plaats krijgen in de tuin van appartementencomplex 'De Gravin', dat zal worden gebouwd op de plek van het voormalige gemeentekantoor grenzend aan het Marktplein. Duijsens pleitte er jarenlang voor om het beeld terug te zetten op het Marktplein, maar ving steeds bot bij het vorige college en de gemeenteraad.

Na de raadsverkiezingen kreeg hij toch zijn zin. Het terugplaatsen van het beeld staat op de lijst van 'Snel voor mekaar'-punten in het coalitieakkoord van WV, GBW en VVD met daarop zaken die eenvoudig en snel te regelen zijn en voor het einde van dit jaar gerealiseerd moesten worden. Machteld haalt die deadline dus niet, maar Duijsens is daar niet van onder de indruk: "Na 5 jaar maakt een maand langer ook niet heel veel meer uit."

De plaatsing van Machteld op het Marktplein kost 31.000 euro meer dan het zou hebben gekost als het bij appartementencomplex 'De Gravin' zou worden geplaatst.