Archief

Bewoners vluchtelingenboot Lady Anne blij met langer verblijf

De 70 vluchtelingen die op de hotelboot Lady Anne aan Govert van Wijnkade in Maassluis wonen, zijn de gemeenteraad dankbaar dat de boot er nog zeker tot eind april mag blijven liggen.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde afgelopen maand in met de verlenging. De boot ligt al sinds medio december. Aanvankelijk voor acht weken, later werd dat verlengd tot 1 november dit jaar. Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers mag de boot nu blijven liggen tot eind april, met een optie voor nog eens een half jaar.

Een van de bewoners is Khalil. Hij kwam vorig jaar vanuit Ter Apel naar de Lady Anne. "Ik woon hier nu elf maanden. Ik mis vooral mijn vrienden, familie en land. Maar ik ben blij dat we hier kunnen blijven. Alle mensen hier zijn vriendelijk en behulpzaam."

Een andere Syriër is Saad. Hij had er een lang reis op zitten voordat hij in Maasluis kwam. "Ik ben in zo'n tien landen geweest. Het was spannend of we hier konden blijven. Vooral omdat het niet leuk is om weer te verhuizen." Saad werkt inmiddels in de horeca en doet ook mee aan andere activiteiten. "Waar een wil is, is een weg."

Wethouder Sjoerd Kuiper geeft in deze reportage zijn mening over de verlenging. Hij ziet dat alles heel soepel verloopt en dat de zorgen die er vooraf waren, onterecht zijn. Daarmee was de verlenging minder beladen dan het oorspronkelijke besluit. "We zien heel veel mooie initiatieven, zoals al die vrijwilligers bij de bibliotheek die de mensen helpen, maar ook inwoners die kleding doneren. Maassluis heeft echt een warme manier van ontvangen en daar is het college heel dankbaar voor."

"Het schip ziet er wel hartstikke leuk uit, maar als je daar maandenlang op zit, in een klein hutje, dan merk je echt wel dat er beperkte ruimte is. Het is daarom ook goed dat de mannen gewoon gebruik maken van de stad. Zo gaan ze wandelen en bezoeken ze de bibliotheek om de taal te leren. Veel van de bewoners sporten ook."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis