Archief
WOS

WOS

'Energiecrisis heeft desastreuze gevolgen voor glastuinbouw'

Bijna een derde van de glastuinbouwondernemers heeft al liquiditeitsproblemen of dreigt daar op korte termijn in terecht te komen. De oorzaken zijn de aanhoudende hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

Dit blijkt uit een enquête die Glastuinbouw Nederland en Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten, eind september hebben gehouden onder de achterban. Zonder ingrijpen of ondersteuning vanuit de overheid zal de huidige crisis volgens de organisaties desastreuze gevolgen hebben voor de glastuinbouw. De enquête werd afgenomen in de week van 19 tot 25 september. Ruim 34 procent van de achterban heeft gereageerd.

Telers van potorchideeën worden momenteel het hardst getroffen, zo blijkt uit de enquête. Inmiddels is 25 procent van hun teeltareaal in Nederland noodgedwongen al uit productie. 8 procent van de respondenten geeft aan waarschijnlijk nog dit jaar een faillissement te moeten aanvragen. Verder verwacht 23 procent dat er arbeidsplaatsen op hun bedrijf verdwijnen. Daardoor dreigen vele vaste en tijdelijke werknemers hun baan te verliezen.

Vanwege de liquiditeitsproblemen geeft 75 procent van de ondervraagde bedrijven aan teeltstrategie aan te passen. Als gevolg hiervan verwachten Glastuinbouw Nederland en Plantum dat de komende tijd minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zijn en dat bovendien het diverse productaanbod verschraalt. Daarnaast komen de jarenlang opgebouwde handelsposities in gevaar met gevolgen voor de positie van Nederland op de Europese markten van tuinbouwproducten.

Maar daar blijft het volgens Glastuinbouw Nederland niet bij: de hele keten - van kassenbouw, veredeling, logistiek, koelhuizen, telersverenigingen, veilingen en handelspartijen - verkeert door de crisis in zwaar weer. Er dreigen desastreuze gevolgen voor de Nederlandse economie, de opgebouwde handelsposities, het onderzoek- en kennisveld, de arbeidsmarkt en de klimaatambities. Omliggende landen komen hun ondernemers inmiddels tegemoet met extra robuuste compensatiemaatregelen. Hierin mag Nederland gezien haar positie in Europa niet achterblijven, zo wordt benadrukt.