Archief

Mogelijk uitbreiding van natuurgebied Bonnenpolder

Naast de al geplande 128 hectare natuur in de Bonnenpolder doet zich de kans voor om het natuurgebied door aankoop van grond met 26 hectare uit te breiden.

In totaal komt er dan 154 hectare nieuwe natuur, grenzend aan het Staelduinse Bos. De aankoop van extra grond heeft overigens geen gevolgen voor het deel dat bestemd is voor natuurbegraven. De oppervlakte daarvan blijft circa 30 hectare, zoals ook is opgenomen in het bestemmingsplan. De aankoop is nog niet definitief. Om de ontwikkeling van natuur te financieren stelt de provincie Zuid-Holland subsidies ter beschikking, maar daar is dan wel een provinciaal besluit voor nodig. Dit besluitvormingsproces is openbaar.

Bovendien zijn de initiatiefnemers van het natuurgebied in de Bonnenpolder (Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland) in afwachting van de besluitvorming bij de Raad van State. Tegen het door de gemeente Rotterdam vastgestelde bestemmingsplan Oranjebonnen zijn namelijk bezwaren ingediend. Het is nog niet duidelijk wanneer de de Raad van State zich hierover uitspreekt. Over de extra uitbreiding zijn de initiatiefnemers in gesprek met de provincie en de gemeente.

Op de kaart
Het rood omlijnde gedeelte betreft de 128 hectare ‘Natuur in de bonnen’ waar eerder al plannen voor zijn ontwikkeld. Aan de rechterzijde daarvan (groen gearceerd) bevindt zich de extra grond om het gebied te vergroten tot 154 hectare.