Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

Opnieuw meer woningen verkocht, maar 'absolute gekte lijkt af te nemen'

Er zijn in het tweede kwartaal van dit jaar 208 woningen verkocht in Westland, voor een gemiddelde prijs van 448.000 euro. Dat blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsorganisatie NVM.

In vergelijking met dezelfde periode in 2021 zijn de cijfers gestegen. Het aantal verkochte woningen ligt 17,6 procent hoger en de transactieprijs steeg met 6,6 procent. Daarnaast was de verkooptijd gemiddeld 27 dagen tegen 29 dagen vorig jaar. Toch ziet de NVM wat lichtpuntjes. De woningmarkt wordt iets 'ruimer'. "Er komt wat meer lucht in de nog steeds krappe woningmarkt. Dat is goed om te zien. Het sterk gestegen woningaanbod biedt een kijker een betere kans om koper te worden", aldus de makelaarsorganisatie. "De absolute gekte lijkt dit kwartaal wat af te nemen. Dat ziet de NVM aan gemiddeld minder bezichtigingen per woning en minder extreme biedingen, ook al zijn er duidelijke verschillen per regio."

"Toch is het te vroeg om van een echt kantelpunt te spreken, ook al beïnvloeden de hypotheekrente en de explosief gestegen energiekosten het sentiment in de woningmarkt", aldus de organisatie.

Maassluis en Midden-Delfland

In Maassluis nam het aantal transacties juist met bijna een derde af (van 118 naar 61). Wel lag de prijs iets hoger (nu 358.000 euro). Het aantal te koop staande woningen blijft, zeker in vergelijking met een aantal jaar geleden, bijzonder laag: in het tweede kwartaal stonden er 39 woningen te koop.

In Midden-Delfland zijn van april tot en met juni 32 woningen verkocht (in dezelfde periode vorig jaar 21) en de prijs lag gemiddeld een stuk hoger: nu 533.000 euro.

Jan Kokje van NVM Haaglanden vertelde op de radio hoe hij denkt dat de woningmarkt zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen