Archief
Omroep West

Boer Roel protesteert niet: 'Je moet mensen niet tegen je werken'

Terwijl veel collega-boeren gisteren voor de tweede dag op rij harde acties voerden tegen het stikstofbeleid, was biologisch melkveehouder Roel van Buuren gewoon op zijn erf van boerderij Landlust in Maasland.

Ook hij is het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet, toch blijft hij liever thuis. "Deze manier van protesteren heeft geen zin", aldus Van Buuren. "Zoals het nu gaat; dat wordt vervelend voor mensen. Eén keer zo'n actie is goed om mensen wakker te schudden, maar als dat niet het gewenste effect heeft, dan moet je andere manieren proberen."

"Je moet mensen niet tegen je werken en agressie opwekken. Nu ontstaat het beeld bij burgers: daar heb je die vervelende boeren weer. Dat moeten we juist niet hebben."

Dat hij als biologische boer 'makkelijk praten' heeft, omdat de stikstofmaatregelen hem niet treffen, is volgens de Van Buuren niet waar. "Ook voor mij kan dit beleid veel betekenen", vertelt hij. "Misschien moet ik straks ook wel 40 procent van mijn koeien wegdoen. Het ligt er helemaal aan hoe de provincie de maatregelen gaat invullen. Maar dat weten we simpelweg niet. Niemand weet dat nog."

'Begrijp frustratie wel'

"Je kunt het vergelijken met een regering die zou zeggen dat we de helft van de auto's moeten wegdoen. En dat er dan vervolgens niet gekeken wordt of iemand vijf grote auto's heeft, of dat iemand één klein autootje heeft of in een elektrische auto rijdt die een andere milieubelasting heeft. Op dat punt staan wij nu als boeren."

Hoewel de boer zelf niet protesteert, begrijpt hij de frustratie van zijn collega-boeren wel. "Je kan niet zomaar tegen mensen zeggen dat ze de helft van hun koeien dreigen weg te moeten doen, maar dat ze wel nog steeds dezelfde hypotheek moeten betalen. Dat is hetzelfde als je tegen iemand zegt: je krijgt volgend jaar nog maar de helft van je salaris. Het inkrimpen gaat nu zover dat we moeten stoppen."

'Ik wil uitleg geven aan burgers'

Volgens de boer zijn de maatregelen ook niet per se helpend voor het milieu. "Al zouden bijvoorbeeld alle boeren in de achterhoek stoppen, dan nog worden de doelen niet gehaald omdat Duitse boeren gewoon kunnen groeien, de modellen en waardes kloppen dus niet en missen het doel. Daarnaast zijn er heel veel sectoren belastend voor het milieu, maar de landbouw ligt onder een vergrootglas."

"Het autoverkeer, de luchtvaart en de industrie stoten meer stikstofoxide uit dan wij als boeren. Bovendien neemt ons land weer stikstof op wat onze dieren uitscheiden, snelwegen kunnen dat niet…. Dát verhaal wil ik aan burgers vertellen en ik hoop meer boeren met mij. Daar bereiken we meer mee dan mensen in de file laten staan."