Archief
WOS

WOS

Huisartsen gaan naar het Malieveld

De werkdruk in de zorg ligt erg hoog. Daarom voeren de huisartsen volgende week actie en gaan ze vrijdag met z'n allen naar het Haagse Malieveld.

De huisartsen willen dat voor iedere patiënt de huisartsenzorg toegankelijk is. Maar die toegankelijkheid staat wel onder druk. Een van de redenen daarvoor is volgens José Quartel, huisarts in Hoek van Holland en bestuurslid van de regionale huisartsenorganisatie HCWSD, dat wachttijden bij zorgpartners als de ziekenhuizen en de GGZ te lang zijn. "Het probleem is dat de patiënten in de tussentijd wel zorg nodig hebben en dan weer bij ons terugkomen."

En dat zorgt voor nog meer druk bij de huisartsen. "Nog harder en nog meer, dat hebben we de afgelopen jaren geprobeerd, maar dat gaat niet meer lukken", aldus Quartel. "Naast de praktijk hebben we als artsen ook een bedrijf met assistenten en praktijkondersteuners draaiende te houden. Dat vergt de nodige tijd en je merkt dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden."

Het zou al helpen als de mensen niet bij elk probleem de huisarts bellen. "We zijn heel toegankelijk, dus mensen bellen voor heel veel dingen. Daar zitten best wel eens dingen bij waarvan we denken, kijk het even een dag aan of kijk even op thuisarts.nl, want daar vind je al heel veel antwoorden. Op die manier moeten we echt met z'n allen proberen de zorg overeind te houden."

Komende week gaan de huisartsen de problematiek onder de aandacht van de overheid en de rest van Nederland brengen. Dat vindt zijn hoogtepunt in een grote demonstratie op het Malieveld in Den Haag, vrijdagmiddag 1 juli. Die middag zullen de huisartsenpraktijken dan ook gesloten zijn. Wel blijven de huisartsenposten voor spoedgevallen beschikbaar.