Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Celstraf voor ontvoering die eindigde in Het Scheur

De rechtbank in Breda heeft een 21-jarige Rotterdammer veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf, voor het ontvoeren van een toen 16-jarige jongen. Het slachtoffer eindigde in Het Scheur tussen Hoek van Holland en Maassluis.

De ontvoering vond plaats op 21 september vorig jaar. Het slachtoffer stapte rond 19.00 uur, na een supermarktbezoek in zijn woonplaats Breda, in een auto. Daarin zaten twee - nog altijd onbekende - mannen, die hem hardhandig bij de keel grepen en zijn handen vastbonden. De 21-jarige Rotterdammer was daar toen niet bij, maar stapte op een nabijgelegen industrieterrein in Breda in. Hij nam plaats op de achterbank, naast het slachtoffer. In het voertuig is de jongen beroofd van zijn tas, met daarin een iPhone, OV-kaart, pinpas en sleutels.

De auto reed vervolgens met hoge snelheid naar Dordrecht en daarna naar Hoek van Holland. Onderweg heeft de verdachte meermaals geweld gebruikt tegen het slachtoffer; zo is er onder andere met een hamer geslagen. De jongen liep daarbij flink letsel op, vooral aan zijn hoofd en oog. De Rotterdammer heeft van hiervan filmpjes gemaakt en op Snapchat gezet.

Uitkleden

Eenmaal aangekomen in Hoek van Holland dwongen de belagers de tiener om zich uit te kleden en plaats te nemen in de kofferbak. Op dat moment zag het slachtoffer geen andere uitweg en besloot in boxershort te vluchten en in het water te springen. Een voorbijganger merkte hem daar op, omdat hij om hulp riep. Later vond de politie ongeveer 800 meter verderop de rest van de kleding en schoenen.

Het slachtoffer hield aan het voorval kneuzingen over aan zijn oogkas en ribben, verwondingen aan zijn handen en voeten en een hersenschudding. Ook heeft hij last van psychische klachten. De rechtbank rekent de verdachte de zaak zwaar aan, zeker omdat hij ook filmpjes heeft gemaakt, die waarschijnlijk nog lang over het internet zullen zwerven.

De rechter legt daarom een gevangenisstraf op van 36 maanden (3 jaar), waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Bovendien moet hij een geldbedrag van bijna 6.000 euro betalen voor de geleden materiële en immateriële schade.

Vals geld

In de zaak komt overigens naar voren dat ook het slachtoffer zich waarschijnlijk bezighield met criminele activiteiten. Uit de filmpjes die de verdachte op Snapchat heeft geplaatst, blijkt namelijk dat de 16-jarige jongen zich bezighield met de handel in vals geld en daarbij een vergelijkbare naam hanteerde als de Rotterdammer. Hiermee begaf hij zich op hetzelfde handelsterrein als dat van de verdachte. Hiervan bleek de verdachte niet gediend. Met de filmpjes wilde hij een voorbeeld stellen voor anderen die hem kopiëren.