Archief
Natuurmonumenten/Juriaan van Leeuwen

Boswachter wil schoner water: 'Zet pomp in Westland uit'

Natuurmonumenten wil voorkomen dat er nog langer bestrijdingsmiddelen uit de kassen terecht komen in het water bij Midden-Delfland. Een oplossing daarvoor ligt in het uitzetten van een pomp in Westland.

De bestrijdingsmiddelen in het water hebben een nadelig effect op de natuur, merkt boswachter Martijn van Schie. "Een leek ziet het niet en je ruikt het niet, maar wanneer ik door onze natuurgebieden loop, zie ik bijvoorbeeld dat er zeer weinig libellen vliegen bij de Vlietlanden in Vlaardingen, terwijl dit landschap in theorie een libellen-walhalla zou moeten zijn. Dit is echt een duidelijk signaal", aldus Van Schie.

Doordat kleine waterbeestjes nu verdwijnen, hebben andere dieren weinig te eten. "Het is zeer aannemelijk dat het broedsucces van vogels in onze waterrijke gebieden lager is door de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen."

Brielse Meer

Het probleem ligt volgens Van Schie in de stroming van het water. In de zomer wordt dat via een lange buis vanuit het Brielse Meer met hoge snelheid onder de Nieuwe Waterweg door gepompt en komt daarna in onze regio terecht. Van Schie: "Schoon water uit het Brielse Meer stroomt nu eerst door het glastuinbouwgebied in het Westland, wordt daar vervuild met bestrijdingsmiddelen en stroomt dan door naar onze natuurgebieden in Midden-Delfland."

De boswachter ziet wel een oplossing. "De pomp om het water uit het Brielse Meer te pompen is in 1988 geplaatst om het kassengebied in het Westland van schoon water te voorzien", weet Van Schie. "Echter, sinds 2013 zijn kwekers verplicht om hun regenwater in bassins vast te houden en dit te gebruiken. Zij zijn hierdoor minder afhankelijk van inlaatwater. Zet die pomp dus uit."

Zout water

Mocht de pomp daadwerkelijk worden uitgezet, dan moet er in droge zomers op een andere manier water naar het gebied worden gebracht. Volgens Van Schie ligt er een alternatief in Maaswater uit de Nieuwe Waterweg, al is het zoutgehalte in het water dan wel wat hoger. "Dit is echter geen probleem en juist onderdeel van de oplossing. Licht brak water hoort van oorsprong bij een gebied als Midden-Delfland."

"Planten die gebaat zijn bij dat brakke water, verdwijnen nu uit het gebied, denk aan echt lepelblad, heemst, aardbeiklaver. En ook voor de weidevogels en andere vegetatie is het geen enkel probleem. Deze soorten horen al 1000 jaar in dit gebied. Je ziet het ook terug in de naamgeving van de Zouteveense polder in het gebied; die heet niet voor niks zo."