Archief
WOS

Gebroken joodse grafzerken in oktober weer toonbaar

Je ziet er niet vaak iemand, maar sinds kort is er wat bedrijvigheid: gebroken grafzerken op de joodse begraafplaats aan de Opstalweg in Naaldwijk worden gerestaureerd. Dat werk is in oktober klaar.

Op de joodse begraafplaats aan de rand van woonwijk Opstal bevinden zich 31 grafstenen: 30 liggende en 1 staande. Een aantal stenen ligt er al sinds de 18e eeuw en is gebroken. Een restaurateur uit Ouderkerk aan de Amstel, waar een van de oudere joodse begraafplaats van Nederland ligt, maakt de graven weer netjes. Op die begraafplaats, Beht Haim, heeft hij al ervaring opgedaan.

Het initiatief om de grafzerken te restaureren komt van de stichting Joods Westland. De geschiedenis van het joodse leven in Westland mag volgens de stichting Joods Westland niet verloren gaan.

18e eeuw

De Israëlitische begraafplaats in Naaldwijk is eind 18e eeuw aangelegd en ligt op een centraal punt in Westland: tussen Monster, 's-Gravenzande en Naaldwijk. In die kernen leefden rond 1800 de meeste joden van Westland. Maar deze Israëlische begraafplaats is lang niet het enige spoor van joods leven in Westland. Zo deed het kerkje op het Heilige Geesthofje in Naaldwijk tussen 1807 en 1920 dienst als synagoge.

Een joodse begraafplaats mag nooit geruimd worden, de mensen liggen daar eeuwig. Pijnlijk is dan ook, dat de meeste grafzerken in zeer slechte staat verkeren. Dankzij subsidies en donaties van gulle gevers is onlangs met de restauratie begonnen. Verder heeft de stichting met de gemeente Westland afspraken gemaakt over het groenonderhoud.

De joodse begraafplaats is nu nog afgesloten met een hek aan de drukke Opstalweg, waar geen stoep ligt. Er lopen gesprekken om ter hoogte van de Gele Plomp of Zwanebloem een tweede ingang te maken.