Archief
WOS

Coalitieakkoord Maassluis gepresenteerd

In Maassluis hebben de politieke partijen CDA, PvdA, VVD en Maassluis Belang donderdag hun coalitieakkoord voor de periode 2022-2026 gepresenteerd.

De titel van dat akkoord is 'Samen betrokken het verschil maken'. De coalitiepartners willen alles op alles zetten dat inwoners, verenigingen en ondernemers in de komende jaren een verschil ervaren en zien.

Woningbouw

Het realiseren van geschikte en betaalbare woningen wordt bestempeld als "één van de grootste opgaven, zo niet de grootste en meest indringende voor de komende jaren". Er wordt ingezet op een goede balans in woonruimte voor alle inkomensgroepen en doelgroepen (zoals jongeren, ouderen en zorgbehoevenden). Het percentage sociale huurwoningen in de stad zakt niet onder de 33 procent en er wordt gestreefd naar 35 procent. "We koersen hierbij tevens op het realiseren van 15 procent woningen in de categorie middenhuur en 15 procent in de categorie betaalbare koop", staat in het akkoord.

Veiligheid en handhaving

Op het gebied van de veiligheid wil het nieuwe college een stevige lobby gaan voeren om extra politiecapaciteit in de stad te verwerven. "We ervaren tekorten en zitten niet bij de pakken neer", zo wordt gesteld. Een andere prioriteit is verhoging van de zichtbaarheid van de gemeentelijke handhavers (boa's) en het zoeken naar mogelijkheden om hun bevoegdheden uit te breiden. Ook wil het college de inzet van boa's beter laten aansluiten op de tijdstippen dat behoefte is aan die inzet.

Praat je over veiligheid in de openbare ruimte dan valt al snel het woord camera. In het coalitieakkoord staat: "We blijven ons inzetten om het plaatsen van permanente camera's mogelijk te maken op die plekken waar sprake is van (een gevoel van) onveiligheid".
Verder geldt als blijvend aandachtspunt: de aanrijtijden van de ambulances. Hiertoe gaat het nieuwe college in gesprek met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Verkeersveiligheid

Een van de aandachtspunten op het gebied van verkeersveiligheid is het verlagen van de maximumsnelheid in sommige straten. Zo wordt er gestreefd om de 30 km-zones uit te breiden, zoals op de Uiverlaan, Julianalaan, Dr. Jan Schoutenlaan en de centrumroute 'PC Hooftlaan, Lange Boonenstraat, Wagenstraat'.
In zijn reactie op het coalitieakkoord tekent burgemeester Edo Haan aan, dat hij had gehoopt dat er tijdens de coalitievorming een knoop zou zijn doorgehakt op het dossier 'Verkeersontsluiting Kade'.

Gemeentewerf

Het college gaat ook aan de slag om de gemeentewerf/milieuafvalstation te verplaatsen. Dat zou eigenlijk al in 2025 zijn beslag moeten krijgen. In zijn reactie noemt burgemeester Haan die verplaatsing 'een majeure operatie'. "Zowel verkeers- als milieutechnisch zal de nieuwe plek gevolgen hebben voor de omgeving", bespiegelt hij.

Zeer verstandig vindt Haan de voorgenomen investering in het programma Maritiem Erfgoed (Historisch) Maassluis "waardoor de potentie die Maassluis heeft in de vrijetijdseconomie nog meer benut zal gaan worden".

Burgers betrekken

Om de burgers meer te betrekken bij het beleid, komt er een proef met een gestructureerd overleg "waarin bewoners, bij de wijk betrokken instellingen/organisaties en gemeentebestuurders participeren". Hierbij gaat Maassluis niet het wiel opnieuw uitvinden, want het model dat Capelle aan den IJssel hanteert geldt als "inspirerend voorbeeld".

Om de positie van inwoners te versterken gaat de coalitie voor aansluiting bij de Ombudsman Rotterdam en de Kinderombudsman Rotterdam.

Wapen als vast logo?

Op het gebied van profilering van de stad staat in het coalitieakkoord onder meer: "Wij onderzoeken de financiële haalbaarheid om het wapen van Maassluis, toegekend in 1816 en aangepast in 1959, in gebruik te nemen als vast logo van de gemeente Maassluis."

Komende woensdag, 22 juni, vindt in een raadsvergadering de bespreking van het coalitieakkoord en de installatie van het nieuwe college en vervangende raadsleden plaats. De beoogde wethouders voor het nieuwe gemeentebestuur van Maassluis zijn: Corine Bronsveld (CDA), Sjoerd Kuiper (PvdA), Sjef Evers (VVD) en Denise Mulder (Maassluis Belang).

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek