Archief
Signbiblio

Signbiblio

Jaarrekening Maassluis: gemeente 2,3 miljoen in de plus

De gemeente Maassluis heeft het jaar 2021 afgesloten met een positief saldo van ruim 2,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de financiƫle jaarstukken, waarover de gemeenteraad komende dinsdag vergadert.

Dat Maassluis geld overhoudt, heeft een aantal oorzaken. Zo is in december nog geld binnengekomen van het Rijk en is dat nog niet uitgegeven. Ook zijn er plussen behaald op de legesinkomsten en gemeenschappelijke regelingen in het sociale domein. Daarnaast zijn er in 2021 zaken niet uitgevoerd die wel op de planning stonden. Deze worden overigens alsnog gerealiseerd.

Het college van B en W stelt voor om 2 miljoen euro te storten in de algemene reserve. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor versterking van de dienstverlening (ruim 223.383 euro), de kwaliteitsborging van bouw- en woningtoezicht (16.648 euro), de nieuwe wet inburgering (51.083 euro) en de Erfgoeddeal 2021 (24.800 euro).

Risico's

Het (oude) college van B en W voorziet voor de toekomst nog wel problemen. "Het Rijk legt steeds meer taken bij gemeenten neer, zonder daarvoor voldoende financiële middelen te verstrekken. Denk hierbij onder meer aan de jeugdzorg", zo is te lezen in de toelichting op de jaarrekening. "Dat kan niet zo doorgaan, omdat de financiën op orde moeten blijven, hetgeen betekent dat tekorten op het één gedekt moeten worden door bezuinigingen op andere taken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de leefomgeving en de kwaliteit van het samen leven in Maassluis."

De gemeente heeft de financiën voorlopig nog op orde. "Maar de risico's zijn groot. Onze taak is juist de kwaliteit van de samenleving en leefomgeving op peil te houden en daar waar mogelijk en noodzakelijk te versterken."

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek