Archief
Gerry Vermeer

Gerry Vermeer

Minister wil Franse jeugdwerklozen in Westlandse kassen laten werken

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) oppert vandaag in een artikel in het Algemeen Dagblad om werkloze Franse jongeren uit probleemwijken in Nederland te laten werken.

Samen met Spaanse jeugdwerklozen zouden zij aan de slag kunnen in de horeca of in de kassen. De roep om een stop op de komst van arbeidsmigranten vindt bij Van Gennip geen gehoor. "Zonder hen wordt het moeilijk."

Glastuinbouw Nederland kan niet genoeg benadrukken dat de sector gemotiveerde werknemers nodig heeft. Op alle niveaus. "In het artikel in het Algemeen Dagblad wordt de indruk gewekt dat je een 'blik uitkeringsgerechtigden kunt opentrekken' en die aan het werk kunt zetten in de land- en tuinbouw en dus ook in de glastuinbouw. Dat beeld moeten we zeker nuanceren", zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Motivatie is volgens Glastuinbouw Nederland van groot belang; gewasverzorging, plukken en oogsten moet je kunnen en moet je willen.

De fractie Forum voor Democratie Westland heeft het College van burgermeester en wethouders van Westland inmiddels gevraagd hoe het college tegenover dit voornemen van minister Van Gennip staat.

Eerder experiment werklozen

In 2012 mislukte een experiment van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn om duizenden Rotterdamse werklozen aan werk te helpen in de Westlandse kassen. Van de 24 Rotterdammers die door het selectieproces kwamen en met behoud van uitkering in de kassen mochten werken, zijn 18 deelnemers uitgevallen tijdens of na hun proeftijd. Er waren volgens Yvonne van Oers, de woordvoerder van wethouder Marco Florijn, verschillende redenen voor het lage aantal. "Mensen hebben lang niet gewerkt en problemen met het zware fysieke werk. Het blijkt dat we ze beter hadden moeten voorbereiden." Ondanks het enthousiasme en de wil van verschillende Westlandse kwekers gingen uiteindelijk slechts vijf Rotterdammers aan de slag.