Archief
Jaap Stolze

Jaap Stolze

Architectuurprijs voor Julia's Eiland

De Adriaan Dessing Architectuurprijs is dit jaar gewonnen door de ontwikkelaars en architecten achter de woonwijk Julia's Eiland in Wateringen.

Wethouder Wendy Renzen (Midden-Delfland) reikte zaterdag de juryprijs uit in Het Trefpunt in Maasland. "Voor de Adriaan Dessingprijs 2022 heeft de jury vanuit de drie genomineerde plannen het project Julia's Eiland van ontwikkelaars BPD uit Delft en Volker Wessels uit Nieuwegein, stedenbouwkundige BDP uit Rotterdam en 4D architecten uit Enter gekozen als beste project van de afgelopen jaren", aldus de wethouder. "Hier is sprake van een zorgvuldige stedenbouwkundige opzet, met oog voor de bestaande omgeving waarin gebouwd wordt. Door bestaande richtingen van de omgeving over te nemen en zichtlijnen op de oude kerk van Wateringen voegt het plan zich als vanzelfsprekend in het oude dorp van Wateringen. De architect heeft dit met passende woningontwerpen verder versterkt."

Juliahof, Julia's eiland BPD-Sander Tyrrell

Er was ook een publieksprijs. Alle inwoners van Westland en Midden-Delfland en mensen daarbuiten konden via internet hun stem uitbrengen op een van de projecten. Er werden 2.000 stemmen uitgebracht, waarvan 54 procent voor het bedrijfsgebouw van de VB Group aan de Galgeweg in Naaldwijk.

Complex VB Group in Naaldwijk VB Group

De Adriaan Dessing Prijs is een architectuurprijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt in de streek 'Westland'. Doelstelling: iedereen bewuster te maken van onze leefomgeving en wat architectuur daaraan kan bijdragen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2018.