Archief
WOS

WOS

Ten Have 'illegaal' wethouder in Midden-Delfland

Door onoplettendheid is Frank ten Have sinds 1 juni feitelijk geen wethouder meer van de gemeente Midden-Delfland. En een raadsvoorstel om dat terug te draaien, is mogelijk onrechtmatig.

Ten Have werd op 26 mei 2020 geïnstalleerd als opvolger van zijn CDA-collega Hans Horlings, die overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Omdat Ten Have niet (zoals verplicht) woonachtig is in Midden-Delfland, maar in Voorschoten, kreeg hij daarvoor van de gemeenteraad een ontheffing. Die ontheffing is in 2021 met nog eens een jaar verlengd, maar liep vorige week dinsdag om middernacht af. Dat betekent dat hij in de vergaderingen van het college van burgemeester en wethouders geen besluiten mag nemen. Dat gebeurt nu ook niet, omdat Ten Have nog op vakantie is.

"We zitten in een tijd met coalitievorming en waarschijnlijk is het ergens blijven liggen", zegt Rob Zwaard, fractievoorzitter van Ten Have's CDA. Dat bevestigt ook een woordvoerster van het college: "Als gevolg van de langere periode van formatie, bleek de huidige ontheffing niet meer toereikend. Achteraf bezien zou het inderdaad mooi zijn geweest, als dit besluit in de raadsvergadering van 24 mei genomen zou zijn. Tot 14 juni staan er echter geen raadsbijeenkomsten gepland." Verder is er volgens de woordvoerster gezien de vakantie van de wethouder nu ook geen noodzaak om eerder bijeen te komen.

Roeling wijst op fout

Het was Ed Roeling, fractievoorzitter van Mijn Partij, die de fout vorige week ontdekte en daarom contact zocht met burgemeester Arnoud Rodenburg, de voorzitter van het college van B en W én van de gemeenteraad. Die moest voor een oplossing zorgen.

Om de boel te herstellen, is voor komende dinsdag een extra raadsvergadering ingelast, waarin Ten Have 'met terugwerkende kracht' een nieuwe woonplaatsontheffing krijgt. "Een administratieve handeling", noemt Zwaard het. Maar volgens Roeling kan dat helemaal niet, omdat Ten Have 'van rechtswege' zou zijn ontslagen. "Feitelijk hebben we nu geen wethouder. Hij moet opnieuw worden geïnstalleerd en daarna een nieuwe ontheffing krijgen." Roeling gaat dit 'onrechtmatige' raadsvoorstel aan de kaak stellen, om te voorkomen dat Midden-Delfland "het lachertje wordt van de regio".

Volgens Zwaard is er echter niets aan de hand. "Ten Have moet óf verlenging aanvragen óf hij moet zelf zijn ontslag indienen. Dat laatste is niet gebeurd. Dit kan met terugwerkende kracht worden geregeld."