Archief
Paul Vis

Paul Vis

Heren Quintus degraderen naar eredivisie

De handballers van Quintus keren na een afwezigheid van anderhalf seizoen op het hoogste niveau terug in de eredivisie. De Heulenaars verloren gisteravond een rechtstreeks duel om handhaving en degradatie.

De ploeg van scheidend trainers Jack van Lier en Geert Hinskens eindigen de HandbalNL League daarmee puntloos. Quintus leek overigens een aantal weken geleden al gedegradeerd, maar kreeg nog een sprankje hoop door een puntenstraf die Hurry Up kreeg. De Drentenaren gingen daarmee in punten van 3 naar -1. Na een gelijkspel van Hurry Up tegen Bevo stonden Quintus en Hurry Up weer gelijk in punten en dus moesten beide ploegen vandaag gaan voor de overwinning.

Het werd een lastige avond voor Quintus in de eigen Eekhouthal. De Westlanders begonnen goed en kwamen 2-0 voor, maar zagen daarna Hurry Up het heft in handen nemen. Halverwege de eerste helft was de stand 7-10 en daarna liepen de gasten zelfs nog een stuk verder uit. Bij rust stond het 13-18.

De thuisploeg vocht zich in de tweede helft nog wel terug in de wedstrijd. Na zo'n tien minuten was de stand weer gelijk: 21-21 en even kon Quintus de tegenstander uit Zwartemeer bijbenen. Na een 23-25 tussenstand gaf Quintus echter wat doelpunten gemakkelijk weg en kon Hurry Up weer uitlopen. Met nog tien minuten te gaan stond het 25-29 en bij het ingaan van de laatste vijf minuten stond het 27-33. De eindstand was een terechte 29-35 overwinning voor Hurry Up.

Eredivisie

En dus speelt Quintus na de zomer weer in de eredivisie. Na de degradatie in 2019 speelde Quintus in het seizoen 2019/20 ook al in de eredivisie. Toen bleek het veruit de beste ploeg. Promotiewedstrijden tegen de nummer twee van de eredivisie zaten er door de start van de coronapandemie echter niet in. De Heulenaars speelden in het najaar van 2020 daarom nog een paar maanden eredivisie, tot het seizoen opnieuw voortijdig werd afgebroken door corona. In het voorjaar van 2021 mocht Quintus op eigen verzoek (buiten mededinging) meedoen aan de HandbalNL League en werd het uiteindelijk ook toegelaten op het hoogste niveau.

In het afgelopen seizoen bleek Quintus wel de minste Nederlandse ploeg. In de BeNe-League, de grensoverschreidende competitie met de beste ploegen uit België en Nederland, eindigde het alleen voor het Vlaamse AtomiX en haalde het zes punten. In de HandbalNL League, waarin de Nederlandse ploegen streden om het landskampioenschap en degradatie, haalde Quintus geen enkele punt.

Opnieuw opbouwen

Gisteravond nam Quintus afscheid van een groot aantal spelers. Paul Vis, Yannick Boers, Lars Hemmes, Ard Vollebregt, Alex Koop (stoppen allen) Evan de Lange, Thimo Axt (stappen beiden over naar Volendam) en Hidde van Oorschot (gaat naar Aalsmeer) spelen volgend seizoen niet meer voor het eerste team. Daarmee valt een groot deel aan ervaring weg. Het komende seizoen in de eredivisie zal dus voor een deel bestaan uit het opnieuw opbouwen van een ploeg. Dat gebeurt onder de nieuwe trainer Ruben Schelbert uit Zwitserland.