Archief
Google Streetview

Google Streetview

Arbeidsinspectie: Geen signalen van uitbuiting bij bedrijf in 's-Gravenzande

De Nederlandse Arbeidsinspectie zegt geen signalen van uitbuiting van Oekraïners te hebben aangetroffen bij een "bedrijf in Westland dat gisteren in het nieuws was".

De Arbeidsinspectie, die vandaag een controle heeft uitgevoerd, noemt niet de naam van het betreffende bedrijf, Vreugdenhil Bulbs & Plants.

Deze dienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt nader onderzoek te doen naar twee uitzendbureaus voor overtreding van arbeidswetten.

Donderdagochtend vroeg ontstond veel opschudding toenRTL Nieuws met een verhaal kwam over zogeheten wurgcontracten bij een groep van circa dertig Oekraïnse arbeidsmigranten die door een uitzendbureau in Polen voor drie maanden naar ons land zijn uitgezonden.

Vreugdenhil gekapt met Jan Pol

Vreugdenhil heeft per direct de samenwerking met uitzendbureau JanPol stopgezet. De kweker heeft in onderling overleg met het Nederlandse uitzendbureau Tradiro bereikt, dat deze uitzender de gedupeerde werknemers nu een contract aanbiedt. Die arbeidsmigranten kunnen voor minimaal zes maanden bij Vreugdenhil blijven werken.

Volgens directeur Jochem Vreugdenhil is uit onderzoek gebleken dat de contracten van JanPol met de Oekraïense en Poolse werknemers inderdaad niet in de haak zijn. "Daarom hebben we de samenwerking met JanPol per direct stopgezet. We zijn ervan overtuigd dat het recht aan onze kant staat. Als je in Nederland werkt, dan val je onder de Nederlandse wetgeving. Als een organisatie in strijd met de wet handelt, dan is het niet meer dan logisch dat overeenkomsten niet langer in stand kunnen worden gehouden”, aldus Vreugdenhil.