Kweker in kwaad daglicht wegens inhuur Oekraïners via Pools uitzendbureau
Kwekerij Vreugdenhil Bulbs & Plants in 's-Gravenzande staat in een kwaad daglicht door een publicatie van RTL Nieuws over uitbuiting van Oekraïense arbeidsmigranten.
Bij de plantenkweker werken Oekraïeners die bij het in Polen gevestigde uitzendbureau Janpol een contract hebben getekend om drie maanden bij een Nederlandse plantenkwekerij te werken. In het contract staat dat Janpol tegen betaling de documenten van de werknemers in orde maakt, vervoer naar Nederland regelt en onderdak biedt, bericht RTL Nieuws.
Er staan ook meerdere boetebepalingen in het contract, aldus vakbond CNV Vakmensen. Werknemers kunnen bijvoorbeeld een boete van vijfhonderd euro krijgen als ze met de kwekerij contact opnemen over arbeidskwesties. Ook moeten werknemers twintig procent van hun maandsalaris inleveren als ze willen stoppen met werken vóór het einde van hun contract van drie maanden. Dus als Oekraïners dringend naar hun thuisland moeten, wordt een deel van het salaris ingehouden.
Reactie kweker
De betrokken kwekerij reageert als volgt: "Wij zijn net als iedereen geschokt door de berichtgeving over de contracten van Oekraïners die voor ons bedrijf werkzaam zijn. Die mensen maken momenteel al genoeg ellende mee, dus daar moeten we extra voorzichtig mee zijn. Het gaat om de contracten van een groep Oekraïners die in Polen werken en tijdelijk voor hun Poolse werkgever hier in Nederland bij ons werken. Het bedrijf uit Polen waarvan we mensen krijgen, heeft een NEN-certificaat. Dit houdt in dat betalingen volgens de Cao Glastuinbouw zijn gegarandeerd en loonstroken worden nagekeken. Vandaar dat het ons zo schokte toen het nieuws over de contracten ons ter ore kwam."
Vreugdenhil vervolgt: "Misstanden over contracten passen totaal niet bij wie wij zijn. Vandaar dat wij onze advocaat de opdracht hebben gegeven dit tot op de bodem uit te zoeken. Als blijkt dat de contracten inderdaad ethisch en juridisch niet in de haak zijn, dan gaan wij geen nieuwe werknemers meer via dit bedrijf uit Polen inlenen. We blijven in contact met onder andere CNV om dit soort misstanden te bestrijden en uit de wereld te helpen."
Politieke partijen
Zeker drie politieke partijen in de Westlandse gemeenteraad willen van wethouder Varekamp (Mobiliteit en Economie) het nodige weten van deze kwestie. Het gaat om CDA, LPF en D66. De eerste twee hebben al om informatie gevraagd en fractievoorzitter Benjamin Hofland van D66 heeft op Twitter aangekondigd dat hij volgende week vragen gaat stellen.
Intussen heeft Varekamp al een eerste verklaring afgegeven, waarin hij reageert op "vermeende misstanden bij een bedrijf in 's-Gravenzande". Zijn slotregel is: "Arbeidsuitbuiting is absoluut verwerpelijk en moet keihard worden aangepakt. Als gemeente zetten we daar samen met onze partners volop op in."