Archief
WOS

'24 woningen voor vluchtelingen in Maasland'

De gemeente Midden-Delfland ziet kansen om in Maasland 24 woningen neer te zetten voor vluchtelingen. De huisjes mogen er dan tien jaar staan.

Die moeten komen op de oude plek van muziekvereniging Euterpe in de Doelstraat. Het gaat om woningen met een hoogwaardige uitstraling, in een 'modulaire en duurzame' vorm. De huisjes krijgen een gezamenlijke tuin. Met 24 woningen zouden er minimaal 60 vluchtelingen kunnen worden gehuisvest.

De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang, zodat er snel kan worden opgebouwd. De verwachting is dat het 'modulair bouwen' en inrichten van de locatie ongeveer een jaar in beslag zal nemen.

Oekraïne

De opvang van vluchtelingen heeft alles te maken met situatie in Oekraïne. Dat land verkeert in oorlog met buurland Rusland en daardoor vluchten veel mensen naar andere landen, waaronder dus ook Nederland. Diverse gemeenten dragen hun steentje bij door te verzorgen in huisvesting op de korte en lange termijn. Zo verblijven er in Westland mensen uit Oekraïne nu op strandpark Vlugtenburg en het Fletcher Carlton hotel in Naaldwijk. Een deel daarvan verhuist vrijdag naar de Arckelweg in Poeldijk en een ander deel in juli naar de oude gemeentewerf in De Lier.
In Maassluis heeft een groep vluchtelingen onderdak in het voormalige verzorgingshuis De Vliet.

Midden-Delfland heeft geen plek voor snelle, tijdelijke, noodopvang, maar wil wel zijn steentje bijdragen als het gaat om permanente huisvesting.

Wethouder Frank ten Have vertelde er eerder over in het radioprogramma Dwars Door De Morgen:

Behalve de langdurige opvanglocatie in Maasland, wordt ook gezocht naar huisvesting voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 3 jaar. Midden-Delfland onderzoekt die mogelijkheden samen met andere gemeenten in de regio. Er wordt hierbij gedacht aan huisvesting in de vorm van chalets. De gemeente hoopt op dit gebied snel concrete stappen te kunnen zetten.