Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Eigenaar notenkraam op 's-Gravenzandse markt in onzekerheid

Marktkoopman Arie Evers uit Dodewaard, die elke week op de markt in 's-Gravenzande staat, werd een paar weken geleden opgeschrikt door een telefoontje van de gemeente.

De boodschap die hij te horen krijgt, luidt: "U moet de markt op 29 april definitief verlaten." Arie: "Mijn vergunning wordt ingetrokken, omdat de gemeente hem 'verkeerd' aan mij verleend zou hebben."

"Hé Arie", klinkt het aan de lopende band op vrijdagochtend van klanten die bij de notenkraam van Evers komen aanwaaien. "In ruim twee jaar tijd is hij uitgegroeid tot één van de favoriete en bekende gezichten", vertelt een vaste bezoekster van de markt.

"Ik kan me niet indenken dat ik hier straks weg ben", zucht de marktkoopman zelf. Toch lijkt dat wél te gebeuren, want een concurrent zegt recht te hebben op zijn plek. "Maar ik heb deze vergunning gewoon op goede grond gekregen", geeft Arie aan. "Ik heb alle papieren. Alleen blijkt nu dat er ooit nog een wachtlijst was, waar de andere marktkoopman op één stond. Maar die wachtlijsten zijn zoekgeraakt bij de gemeente."

Uitstel van twee à drie weken

Hoewel Arie normaal niet veel noten op zijn zang heeft, besluit hij zich dit keer niet zomaar bij het belletje van de gemeente neer te leggen. "Zíj hebben een fout gemaakt, ze kunnen me toch niet zomaar wegsturen? Daarom zijn we een handtekeningenactie gestart."

Die actie wordt massaal gesteund door de trouwe klanten van Arie. "Er ontstond veel commotie, een aantal raadsleden blijkt ook klant van me te zijn, en stelde vragen aan het college." Dat had effect. "Uiteindelijk werd ik dinsdag gebeld door een ambtenaar dat ze het eerst verder gaan uitzoeken. Tot die tijd - waarschijnlijk een week of twee à drie - mag ik nog blijven."

Daar zijn ook Arie's klanten erg blij mee: "Hij heeft gewoon goed spul. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als hij weg moet. De gemeente heeft een fout gemaakt, die moeten ze dan ook maar zelf rechtbreien."

De gemeente zegt niet inhoudelijk op de situatie te kunnen reageren. "We hebben de heer Evers uitstel gegeven en zijn nu de zaak verder aan het uitzoeken", aldus een woordvoerder. "Er wordt een ambtelijk advies opgesteld, zodat de wethouders op grond daarvan kunnen bepalen wat te doen."

"Ik wil geen schadeclaim indienen"

Tot die tijd zijn het voor Arie spannende weken. "Het is in elk geval een opluchting dat we uitstel hebben. Maar nog steeds doet het emotioneel veel met me. Hoe gaat dit aflopen?, denk ik continu. Ik slaap er slecht van en ga vol zenuwen naar de markt. Wat mij betreft zou die andere marktkoopman er ook bij kunnen, maar technisch kan dat niet. Er is maar plek voor één notenkraam."

Als Arie wél zijn kraam moet weghalen, heeft de gemeente gezegd dat hij een schadeclaim mag indienen. "Maar ik wil helemaal geen schadeclaim indienen", benadrukt Arie nogmaals. "Ik wil hier mijn werk blijven doen. Ik houd van de Westlanders, het is leuk volk. Dit is een hartstikke leuke markt. Ik wil deze plek gewoon niet kwijt", besluit hij.