Archief
Signbiblio

Signbiblio

'In Westland heerst taboe op geldproblemen'

Westlanders praten liever niet over geldproblemen en zoeken daar niet zo snel hulp voor.

"Er heerst een taboe op", zegt Rachel van der Kaaij, die zich namens Vitis Welzijn bezighoudt met dit onderwerp. Het heeft volgens haar vooral te maken met de Westlandse cultuur van hard werken. "We lossen het zelf wel op", aldus Van der Kaaij.

Dit terwijl de geldzorgen de laatste jaren door de coronacrisis bij veel mensen zijn toegenomen. "Veel zzp'ers hebben het moeilijk", weet Frank Lansbergen van Schuldhulpmaatje Westland. "En met de huidige prijsstijgingen komen mensen die het normaal net redden, nu in de gevarenzone."

Lansbergen roept mensen dan ook bij geldproblemen al in een vroeg stadium om hulp te zoeken. "De ervaring van onze maatjes is, dat mensen pas komen als ze 30.000 of 40.000 euro schuld hebben. Dan zijn er al zoveel boetes en incassokosten bovenop gekomen. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller het is opgelost."

Lansbergen en Van der Kaaij waren vanmorgen te gast in de WOS Ochtendshow. Beluister dat fragment:

Jongeren

Deze week is het de Week van het Geld. Daarin gaat het ook om preventie, maar dan vooral gericht op jongeren. Tijdens deze week verzorgen de gemeente Westland, Schuldhulpmaatje en Vitis Welzijn gastlessen aan vmbo-klassen. Zij leggen aan de leerlingen uit hoe ze het beste kunnen omgaan met geld, zodat ze eventuele problemen in een later stadium kunnen voorkomen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland