Archief
HET Architectenbureau

HET Architectenbureau

Westlands college wil appartementen toestaan bij watertoren

Het college van burgemeester en wethouders van Westland wil groen licht geven voor de bouw van appartementen in en om de watertoren aan de Verburchlaan in Naaldwijk.

Dat blijkt uit de jongste besluitenlijst van het college, waarin staat dat aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een verklaring van geen bedenkingen vast te stellen. Wethouder Piet Vreugdenhil is het daar overigens niet mee eens. Hij deelt de opvattingen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie, die een negatief advies hebben uitgebracht.

Het plan voor appartementen in en om de watertoren is al vele jaren een discussiepunt. De laatste keer dat er reuring over ontstond was in de zomer van 2017. Ook het toenmalige college wilde een verklaring van geen bedenkingen afgeven. "Het is niet te doen om zo'n prachtig monument in stand te houden zonder dat er een economische waarde aan zit. Dat is voor niemand te betalen. Niet voor de gemeente, niet voor de ontwikkelaar", verklaarde toenmalig wethouder Frank Rijneveen destijds.

Nieuw ontwerp

In het verleden heeft er dus al een ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage gelegen, maar wegens aanpassingen is er sprake van een nieuw ontwerp. De nieuwe ontwerp-omgevingsvergunning inclusief verklaring van geen bedenkingen kan pas ter inzage worden gelegd nadat de gemeenteraad heeft verklaard dat hij daartegen geen bedenkingen heeft. De omgevingsvergunning voorziet in de realisatie van negen appartementen in en aan de bestaande watertoren, met bijbehorende parkeervoorzieningen.