Archief
Archief WOS

'Vergunning Westbeach terecht geweigerd'

De gemeente Westland heeft de aanvraag van surfschool Westbeach om een volwaardig strandpaviljoen te worden, terecht geweigerd.

Dat concludeert de Haagse rechtbank. Westbeach was daar in beroep gegaan tegen de gemeentelijke beslissing, maar krijgt dus ongelijk.

Ondernemer Paul Verhoeven probeert al jaren om de activiteiten van zijn surfschool uit te breiden. Westbeach wil zijn sporters een hapje en drankje aanbieden, maar dat mag volgens de huidige regels niet. Eind 2019 diende Verhoeven een vergunningsaanvraag voor het uitbreiden en vergroten van de surfschool naar strandpaviljoen. De gemeente wees dat af, omdat in het bestemmingsplan staat dat er op het Westlandse strand maximaal negen strandpaviljoens mogen staan. Dit aantal is gekozen op basis van de vraag vanuit de markt en de mogelijkheden die er zijn op het strand, onder meer in relatie tot de rust op het strand.
De rechtbank is het eens met de gemeente, dat het toestaan van de uitbreiding van Westbeach zal leiden tot een toename van bezoekers en een intensivering van het gebruik.

Overigens stond Westbeach in het concept van een Kustvisie wel ingetekend als tiende strandpaviljoen. De vorige gemeenteraad kon het echter niet eens worden over die Kustvisie. Het stuk werd voor kennisgeving aangenomen, of zoals burgemeester Bouke Arends later zei: "De Kustvisie werd gewoon naar de prullenbak verwezen."

Dwangsommen van tafel

In de rechtszaak ging het ook over dwangsommen die de gemeente aan Verhoeven had opgelegd voor het aanbieden van eten en drinken aan zijn gasten. Volgens de vergunning zijn horeca-activiteiten niet toegestaan, maar de gemeente noemde in 2020 in een brief aan de gemeenteraad enige uitzonderingen: "Het is wél toegestaan bezoekers van zijn kitesurfschool een drankje (koffie, thee of fris) aan te bieden tijdens hun activiteiten bij Westbeach. Ook voor het aanbieden van een versnapering of lunch als programma-onderdeel heeft de gemeente ruimte geboden. Op die manier kan Westbeach een volwaardig programma bieden aan de eigen gasten. Echter, horeca-activiteiten in de vorm van buffetten, BBQ of feesten, of het verstrekken van drankjes aan passanten zijn nadrukkelijk niet toegestaan."

De rechter concludeert dat het niet duidelijk is wat er volgens de gemeente wel en niet onder horeca-activiteiten valt en waarop zou worden gehandhaafd. De opgelegde dwangsommen gaan daarom van tafel. Wel is het zo, dat de gemeente opnieuw zal moeten beoordelen of er reden is om tegen bepaalde horeca-activiteiten van Westbeach op te treden. Dit is op verzoek van twee naburige strandpaviljoens, die als zogeheten 'derde partij' bij deze rechtszaak zijn betrokken. De gemeente zal goed moeten vastleggen wat de surfschool op grond van zijn vergunning wel en niet mag doen aan horeca-activiteiten.

Paul Verhoeven reageerde bij Maarten in de Middag op de uitspraak