Archief
WOS

Minister doet oproep aan supermarkten: 'Neem verantwoordelijkheid'

Landbouwminister Henk Staghouwer verwacht meer actie van supermarkten om tuinders tegemoet te komen. Dat zei hij tijdens een werkbezoek in 's-Gravenzande. Door gestegen energieprijzen draaien kwekers veel minder omzet, soms zelfs verlies.

Er vallen harde klappen in de tuinbouwsector. De gasprijs is torenhoog en door de oorlog in Oekraïne neemt Rusland veel minder producten af, want er gelden sancties. Daardoor moeten tuinders zuiniger telen en kunnen zij minder produceren.

In de Tweede Kamer wordt gevraagd om een crisisaanpak voor de glastuinbouwsector. Kamerleden zijn bang voor een groot aantal faillissementen op korte termijn. Zo is een tuinder met 15 hectare gewas in een normale situatie 150.000 euro aan energiekosten kwijt, nu is dat 3 miljoen euro. Daar komt ook nog het wegvallen van belangrijke exportlanden als Rusland en Oekraïne bij.

Prijzen verdisconteren

Staghouwer zegt al in gesprek te zijn met de sector, "maar grootschalige financiële mogelijkheden heb ik niet", laat de minister weten. Hij doet daarom een oproep aan grote retailers zoals supermarkten om de vraagprijs van kasgroenten aan te passen. Door minder winst over bijvoorbeeld aubergines te berekenen, blijft er meer geld over voor kwekers. "Want het kan niet zo zijn dat tuinders slachtoffer worden van de hoge energieprijzen."

De minister was maandag op bezoek in Westland. Hij bezocht auberginekweker Van Onselen in 's-Gravenzande, groenteveredelaar Rijk Zwaan in De Lier, kweker Beekenkamp Group in Maasdijk, het World Horti Center in Naaldwijk en Koppert, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame gewasbescherming.