Archief
WOS

WOS

Aanplanting Voedselbos Maasland begonnen: 'Dit wordt een succes'

Een groep vrijwilligers heeft zaterdagochtend de eerste vijfhonderd nieuwe bomen in het nieuwe voedselbos van Maasland geplant.

Het voedselbos van zo'n twee hectare ligt aan het einde van de Doelstraat op de grens met het open poldergebied. Staatsbosbeheer is de eigenaar van de grond en heeft het beschikbaar gesteld voor de aanleg van dit bos. Deze natuurorganisatie kon het stuk land aan de rand van Maasland niet de juiste aandacht geven. "Het was voor ons niet rendabel om regelmatig naar dit buitengebied te komen", legt Nick de Snoo van Staatsbosbeheer uit. "De samenwerking met organisaties, fondsen en bewoners uit de omgeving, geeft dit bos weer kansen. Het gebeurt met passie, professionaliteit en enthousiasme, dus ik ben ervan overtuigd dat dit voedselbos een succes zal worden."

Beluister het interview met initiatiefnemer Kees van der Vaart op WOS Radio:

Plukken

Vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de grond geschikt te maken voor de aanplant. Zieke en gevaarlijk hangende bomen zijn gekapt en bramenstruiken zijn verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe (eetbare) planten, bomen en struiken in allerlei soorten en maten.

Kees van der Vaart is een van de initiatiefnemers die de eerste vruchtboom mocht planten. Hij heeft naar dit moment uitgekeken: "Tot nu toe hebben we vooral veel opgeruimd. Het voelde gek om met een kettingzaag een voedselbos te maken. Maar dat was wel nodig. Zo stonden een paar bomen scheef door de enorme wind van de afgelopen tijd. Het is heel plezierig om nu op te bouwen. Paden aanleggen en bomen planten, dat zijn toch wel de leukste klusjes."

Het belangrijkste doel van dit bos is om ervan te leren. Van der Vaart wil hiermee laten zien dat voedsel niet altijd glimmend uit de winkel hoeft te komen. "Ook willen we samenwerken met basisscholen en middelbare scholen uit de omgeving voor educatieve doeleinden. De bedoeling is dat mensen ervan genieten en ja, er mag voedsel worden geproefd en geplukt. We vertrouwen erop dat mensen niet het hele bos leegplukken. Het wordt geen bos met een hek eromheen. Het moet een openbaar gebied blijven voor mens èn dier."