Archief
Voedselbos Maasland

Voedselbos Maasland

Voedselbos Maasland komt er

Maasland krijgt een voedselbos. Daarvoor is een overeenkomst met Staatsbosbeheer getekend.

Kees van der Vaart, een van de initiatiefnemers van dit voedselbos, is blij dat de handtekening is gezet. In een stuk bosgebied van Staatsbosbeheer komen diverse soorten eetbare gewassen. Van de ene soort kun je bladeren eten, van een ander de wortels en misschien komen er ook wel eetbare gewassen uit andere werelddelen in het bos.

Het belangrijkste doel van het bos is om ervan te leren. Oogsten is volgens Van der Vaart een bijkomstigheid: "Iedereen mag voor zichzelf een handjevol plukken en we oogsten zelf ook wat voor de verkoop om uit de kosten te komen", zei hij tegen Maarten Stolk in het WOS-radioprogramma 'Maarten in de Middag'. Het bos gaat niet lijken op een park of volkstuin: er komen 'informele paadjes' tussen de bomen, struiken en planten.

Het duurt nog wel jaren voor het voedselbos in volle glorie te bewonderen is: "De aanplant van een normaal bos duurt een plantseizoen, hier moeten we eerst wat bosonderhoud doen en zorgen voor beschutting en dan gaan we planten", aldus Van der Vaart.

Sommige soorten geven na een jaar of twee vruchten, een walnoot pas na twintig jaar. Dus het is een project van een lange adem. Komend najaar gaan de eerste planten de grond in. Er zijn nog vrijwilligers welkom. Zij kunnen zich aanmelden via de website voedselbosmaasland.nl.

Beluister het hele gesprek met Kees van der Vaart hier