Archief
WOS

Wonen in Westlands lijsttrekkersdebat: 'Het is niet zo simpel als eigen komkommers eerst'

Het komende gemeentebestuur van Westland moet zorgen voor meer woningen, maar hoe? Dat was donderdagavond een van de kernvragen tijdens het WOS-lijsttrekkersdebat.

Wat het CDA betreft, komt op de eerste pagina van een coalitieakkoord in grote letters 'Meer betaalbare woningen' te staan, zei Jenny Vermeer. Westland Verstandig heeft concrete plannen met voorrang voor Westlanders, stelde Peter Duijsens. Maar zo eenvoudig is dat niet, hield Vermeer hem voor: "Het is niet zo simpel als: 'eigen komkommers eerst'. We moeten het oplossen in de regio".

Over zijn concrete plannen zei Duijsens: "Statushouders komen in tijdelijke woningen, zodat ze geen aanspraak meer maken op de sociale woningen voor mensen op de wachtlijst en we moeten starterswoningen gaan bouwen, bijvoorbeeld op het ABC-terrein in Poeldijk en bij de Horti Campus in Naaldwijk."

Volgens Duijsens is er in Westland grond genoeg om meer woningen te bouwen. Vermeer ziet dat anders, omdat ook de glastuinbouw wil uitbreiden en daar is ook grond voor nodig. "Bovendien", zo vervolgde Vermeer in het één-op-één-debat, "als het college met een plan komt, maakt mijn overbuurman bezwaar, bijvoorbeeld omdat de raampjes te klein zijn", zei ze, hintend op Duijsens.

"Westlandse politiek en regio moeten samenwerken. Verder zetten wij in op het verdichten van winkelcentra. Dan komen er panden leeg die we kunnen omzetten naar woningen", aldus Vermeer. "Als ik dat zo hoor, moet ik denken aan een bekend politicus die al zei: in gelul kun je niet wonen", zei Duijsens, doelend op de Amsterdammer Jan Schaefer. "Er is in de afgelopen jaren niets gebeurd en wij hebben 18 moties, 9 amendementen en een initiatiefvoorstel ingediend om dat te veranderen", hield hij Vermeer en de kijkers voor.

Artikel gaat verder onder het volledige debat:

Elke stroming eigen onderwijs?

Dave van Koppen van de LPF ging in debat met nieuwkomer Jasper van der Voort van Forum voor Democratie over de stelling of elke stroming eigen onderwijs verdient. De LPF is tegen en ziet liever scholen op basis van onderwijsvormen en niet op basis van geloof. Forum voor Democratie vindt het huidige onderwijs juist te politiek, omdat veel leraren links zouden zijn. Daarom wil zijn partij eigen scholen oprichten, zei Van der Voort. "Kinderen moeten taal leren, rekenen leren, geschiedenis leren, zonder kleur, zodat ze goed de wereld in kunnen." Benjamin Hofland van D66 vond in beide betogen veel onjuistheden zitten. Jenny Vermeer van het CDA vond dat de twee in het debat miskenden dat het onderwijs in Westland goed is. Verder kreeg de LPF de verwachte bijval van GBW en Westland Verstandig in het standpunt dat er geen islamitische school moet komen in Westland.

Voor paal met afvalbeleid

Ad van Harmelen van de ChristenUnie/SGP moest in een debat met Benjamin Hofland van D66 het afvalbeleid van zijn wethouder Leen Snijders verdedigen. De stelling was 'Westland staat voor paal met het afvalbeleid'. Van Harmelen was tegen. Hij pleitte voor meer discipline onder de burgers bij het tijdstip van ophangen van de gele afvalzakken. "Als iedereen zich gewoon aan de regels houdt, dan valt het wel mee met de verloedering van Westland", zei Van Harmelen. Ook wees hij op de keuzemogelijkheid om naar een container te lopen om plastic weg te gooien. Hofland, die overigens zeer content is met de voorscheiding van afval, vond wel dat de gemeente voor paal staat en dat het afvalbeleid verkeerd is ingevoerd en uitgevoerd. Hij pleitte voor sensoren in de afvalbakken die een seintje geven als de bakken bijna vol zijn en daar was Van Harmelen ook voor.

Voldoende stappen in bereikbaarheid

Pieter Varekamp van de VVD, tevens verkeerswethouder, ging in de debat met Remmert Keizer van GBW over de stelling 'Westland heeft voldoende stappen gezet in bereikbaarheid'. Varekamp begon met de opmerking "dat je nooit klaar bent met het onderwerp mobiliteit". Hij vindt dat er enorme stappen zijn gezet op het gebied van openbaar vervoer, fiets en auto, maar het altijd beter kan. "Nu nadenken en inzetten op lightrail." Keizer is het daar niet helemaal mee eens: "We moeten eerst investeren in hoogwaardige busverbindingen, zodat je snel het Westland in en uit bent, en ook tussen de dorpen onderling, en dan komt pas de lightrail".

Zorg

Over de stelling dat ouderen dichter bij elkaar moeten wonen om goede zorg te kunnen blijven bieden, waren Duncan Plomp van GroenLinks en Nico de Gier van de PvdA het snel eens. En dat gold ook ten aanzien van de bekostiging de jeugdzorg. Dat is voor de gemeente Westland een grote kostenpost, maar volgens De Gier kan en moet er meer geld naar toe. "In Westland gaat 15 miljoen euro naar bedrijven en te weinig naar de bevolking. Als we het geld anders zouden toewijzen, hebben we genoeg." Plomp wees op het belang van preventie in de jeugdzorg. Daar moet volgens hem meer geld naar toe. Die opvatting werd bepaald niet gedeeld door enkele lijsttrekkers van andere partijen. Met name Van Koppen (LPF) en Keizer (GBW) vinden dat er momenteel te veel geld naar de jeugdzorg gaat.

De verkiezingen zijn op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland