'Gemeente moet opvang vluchtelingen uit Oekraïne coördineren'
Een meerderheid in de Westlandse gemeenteraad vindt dat de gemeente het voortouw moet nemen in het coördineren van de opvang van vluchtelingen in de gemeente.
Westland Verstandig stuurde vorige week al een brief aan het college van burgemeester en wethouders met de oproep om vanuit de gemeente en vanuit inwoners hulp te bieden en een hulploket in te richten waar inwoners terechtkunnen voor het aanbieden van tijdelijke huisvesting. Het CDA heeft vandaag het college gevraagd om een informatie- en meldpunt in te richten. Wat GemeenteBelang Westland betreft, moeten inwoners daar ook terechtkunnen voor informatie hoe en waar ze spullen kunnen inzamelen voor het door oorlog geteisterde Oekraïne.
Jenny Vermeer van het CDA heeft naar eigen zeggen al zo'n dertig plekken beschikbaar 'via-via'. "Ik krijg veel vragen en wat mij betreft is het handiger als die mensen naar de gemeente kunnen bellen en niet naar mij. Ik kan zelf wel naar het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) bellen met die paar plekken, maar het is handiger als alle initiatieven in de gemeente worden gebundeld", zegt Vermeer. Volgens haar kan de gemeente wel een paar honderd vluchtelingen aan. "Maar laten we eerst eens zorgen dat we ze hier warm kunnen ontvangen."
Naaldhorst
Haar college Peter Duijsens heeft zelf wel wat ideeën. Zo staat De Naaldhorst in Naaldwijk al jaren leeg, net als het gemeentehuis in 's-Gravenzande. Daar kunnen volgens hem met gemak tachtig mensen terecht. "En misschien is De Eendenburcht (in Wateringen, red.) nog een optie, die staat ook leeg. Even wat douchecabines invliegen en je bent klaar. Het gemeentehuis in Wateringen staat ook nog leeg, dat kan ook, maar dat is niet meer van de gemeente", stelt de voorman van Westland Verstandig.
Zelf heeft hij ook panden in zijn bezit, maar voorlopig geen ruimte: "De woningen zitten helemaal vol en binnenkort komt wel een kantoor leeg, maar ik weet niet of Oekraïne dan nog speelt", zegt Duijsens. Bovendien waarschuwt hij de mensen die hem bellen voor initiatieven ervoor dat vooraf niet te zeggen is hoe lang het opvangen gaat duren. "En als je dan na een aantal weken zegt dat ze eruit moeten, ben jij de boeman." Desondanks heeft een van de kandidaten op de lijst, Arie Bongaards al tien Oekraïners in huis.
Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland ziet een meldpunt graag komen. Ook hij heeft uit diverse hoeken reacties gekregen van mensen die vluchtelingen willen opvangen. "De gemeente heeft ook woningen aangekocht waar mensen in zouden kunnen en je kunt ook zoeken naar creatieve oplossingen, bijvoorbeeld door het neerzetten van portocabins waar mensen kort in kunnen verblijven", aldus Keizer. D66 ziet het liefst dat het college zo snel mogelijk gaat inventariseren waar mensen terechtkunnen. Misschien bij inwoners, in leegstaande kantoorgebouwen, het lege hortigebouw tegenover het World Horti Center bijvoorbeeld en mogelijk zijn er nog sporthallen beschikbaar voor noodopvang.
LPF vindt een meldpunt goed en verstandig. "Je ziet dat iedereen nu druk in de weer is, maar dat iedereen een beetje zelf het wiel uit vindt. Goede informatie en coördinatie kan dus zeker helpen. Wel ben ik van mening dat wanneer we de afgelopen jaren niet zo ontzettend veel mensen uit veilige landen hadden binnengelaten (wat vervolgens de grootste raddraaiers zijn in bijvoorbeeld het openbaar vervoer in ter Apel waardoor buschauffeurs niet meer durven te werken en er beveiliging mee moet op de rit, we nu veel meer plek zouden hebben in bijvoorbeeld de asielzoekerscentra voor deze échte vluchtelingen", stelt fractievoorzitter Dave van Koppen.