Archief
WOS

WOS

Westland houdt omstreden Chinese camera's nauwlettend in de gaten

De veiligheidscamera's van het omstreden Chinese merk Hikvision hangen in gemeente Westland.

De camera's, maar ook die van het Chinese merk Dahua zijn de laatste weken veel in het nieuws. Ze zijn goedkoop en van goede kwaliteit, maar er zijn zorgen over spionage en het schenden van mensenrechten door de fabrikanten.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat ruim 50 gemeenten gebruik maken van camera's van één van deze fabrikanten. Om een voorbeeld te geven: in Den Haag hangen volgens de gemeente zeker 134 camera's, ook bij gevoelige gebouwen. Zo hangen er camera's bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken, daar lopen dagelijks ambtenaren en buitenlandse diplomaten naar binnen en buiten.

De camera's van de twee Chinese merken zouden kunnen worden misbruikt door via een 'achterdeurtje' mee te kijken. Dit kan bijvoorbeeld via de meegeleverde software van de fabrikanten die soms wordt gebruikt of door ingebouwde software op de camera's zelf. Er is overigens nooit zo'n ingebouwd achterdeurtje in de praktijk aangetroffen, zo schrijft de NOS.

Hikvision in Westland

Westland staat ook op de lijst van gemeenten die gebruik maken van deze camera's. "De gemeente Westland maakt op meerdere locaties gebruik van de camera's van het merk Hikvision. Ze zijn in gebruik genomen bij de oplevering van gemeentelijke gebouwen. Onlangs zijn, na een formele aanbesteding, nog enkele aanvullende camera's geplaatst in en rondom gemeentelijke panden", laat de gemeente weten aan de WOS.

"In het geval van de aanschaf van camera’s is er aanvullend advies gevraagd aan de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er waren geen belemmeringen of redenen die pleiten voor uitsluiting van bepaalde leveranciers", vertelt de gemeente. De gemeente laat weten de ontwikkelingen rondom de fabrikanten nauwlettend in de gaten te houden en zal actie ondernemen als daar aanleiding voor is.