Archief
WOS

Gestopte Bertens geniet: 'Hoef me niet meer elke dag de pleuris te werken'

"Voorlopig mis ik het tennis nog niet", zegt een opgeluchte Kiki Bertens tegen de NOS in de serie 'Afscheid'.

De beste Nederlandse tennisster beëindigde na de Olympische Spelen in augustus haar loopbaan en heeft nog geen moment spijt gehad. "Het gaat heel erg goed. Ik ben ervan aan het genieten."

"Het idee dat even niets moet en dat alles kan. Dat voelt heel erg fijn", vervolgt de dertigjarige Wateringse topsporter in ruste. "Ik hoef me niet meer elke dag de pleuris te werken, om het maar even zo te zeggen. Ik hoef niet meer op mijn voeding te letten. Dat is wel een heel erg lekker gevoel."

In Tokio speelde ze haar laatste wedstrijd als professioneel tennisster. In het enkelspel werd ze tijdens de Spelen in de eerste ronde uitgeschakeld door de Tsjechische Markéta Vondrousova. "Ik heb er rust bij. Het is genoeg. Ik voel mijn lichaam wel", zei ze meteen na de wedstrijd. Dat gevoel bleef. "Ik was in de eerste weken na mijn afscheid helemaal verrot, omdat alle vermoeidheid eruit kwam. Daarna kon ik gaan genieten."

Trainingspartner van talent

Slechts drie keer na haar afscheid heeft ze nog een tennisracket in haar handen gehad, schrijft mediapartner Omroep West. Onder andere omdat ze als sparringpartner van Madelief Hageman fungeerde. De 18-jarige speelster wordt getraind door Bertens' oud-coach Elise Tamaëla. "Leuk om te doen", zegt ze daarover. "Maar na vijf minuten raakte ik zelf alweer helemaal gefrustreerd als ik een bal mis. Ik zie hoe hongerig ze is, ze wil altijd trainen. Dat is nu voor mij weer moeilijk voor te stellen. Maar het geeft mij een goed gevoel als ik een klein beetje mijn steentje kan bijdragen."

Afgelopen oktober maakte ze bekend dat ze zwanger is. Daar ligt uiteraard nu de focus voor de Westlandse. "Eerst de kleine, daarna kijk ik of misschien wel terugkeer als bijvoorbeeld coach. Maar voorlopig nog niet."

'Tennis heeft mij veel gebracht'

Ondanks alle voordelen van een leven zonder tennis, kijkt ze met plezier terug op haar carrière. "Weet je, het heeft zo moeten zijn. Het is niet anders. Nu kan ik ook met een veel beter gevoel terugkijken op mijn loopbaan dan dat ik tijdens mijn carrière deed. Heel erg fijn. Het tennis heeft mij gewoon veel gebracht. Het voelt nu al zo ver weg, als een heel ander leven. Dat vind ik helemaal prima."

Op nos.nl staat het hele interview met Bertens.