Archief
Archief WOS

Kiki Bertens stopt met tennissen

De 29-jarige geboren Wateringse tennisster Kiki Bertens speelt dit jaar voor het laatst toptennis.

De voormalig nummer 4 van de wereld kampt al langer met een achillespeesblessure. Zij maakte haar beslissing bekend op haar trainingslocatie in Etten-Leur. "Ik voel dat de juiste balans tussen de volle energie die ik elke dag geef en de voldoening die ik er nog van krijg er niet meer is", vertelde ze. "Daarnaast ben ik meer dan klaar voor het leven dat hierna komt. Dit is daarom het laatste seizoen uit mijn carrière." Op Instagram schrijft ze dat haar tank leeg is.

Bertens speelt hoe dan ook nog drie toernooien: het grastoernooi in Eastbourne (volgende week), Wimbledon (28 juni-11 juli) en de Olympische Spelen in Tokio (23 juli-8 augustus). De Westlandse is een van de beste Nederlandse tennissters aller tijden. In mei 2019 won ze het graveltoernooi in Madrid en klom toen naar de vierde positie op de wereldranglijst. Daarmee kwam ze hoger dan Betty Stöve, die in 1977 de mondiale nummer vijf was.

De gravelspecialiste wist in 2016 de halve finales van Roland Garros te bereiken, haar favoriete toernooi. Twee jaar later bereikte ze verrassend de kwartfinale op het gras van Wimbledon, maar daarna kwam ze op de Grand Slams nooit meer verder dan de vierde ronde. Deze grote successen behaalde ze met coach Raemon Sluiter, met wie ze in 2015 ging samenwerken. In het najaar van 2019 beëindigde ze hun samenwerking en sindsdien werkte ze met Elise Tamaëla. In februari van dit jaar viel ze voor het eerst sinds oktober 2018 uit de top tien van de WTA-ranking. Nu staat ze op nummer 20.

Sportverslaggever Stefan van Eijk over het stoppen van Bertens