Archief

Maassluis gaat vluchtelingen onderbrengen in hotelboot

De gemeenteraad van Maassluis is akkoord met de opvang van 50 tot 70 vluchtelingen op een hotelboot aan de Govert van Wijnkade.

Een groot deel van de raadsleden wilde weten of de boot echt maar acht weken blijft liggen, zoals het college van burgemeester en wethouders voorstelt. De VVD opperde om bij voorbaat al de periode te verlengen om latere teleurstelling te voorkomen. Volgens burgemeester Edo Haan is dat niet nodig. Hij heeft geen signalen dat die periode niet genoeg zal zijn of later moet worden verlengd.

Het college kreeg complimenten voor de organisatie van de bewonersbijeenkomst een dag voor de raadsvergadering. Eerder is er ook gesproken met ondernemers in de buurt. Met hen heeft de burgemeester een appgroep gestart, zodat zij kunnen aangeven als er met name 's avonds iets gebeurt. "Zo hebben we het vanaf het begin goed in de touwen", aldus Haan.

De politie gaat de situatie op en om de boot ook in de gaten houden, maar er zijn naar aanleiding van ervaringen in Vlaardingen en Hellevoetsluis volgens de burgemeester geen aanwijzingen dat er overlast komt. Er geldt een rookverbod op de boot en op straat moeten de bewoners zich normaal gedragen. Kinderen zijn er niet op de boot omdat het water gevaarlijke situaties kan opleveren, dus er worden alleen mensen opgevangen van achttien jaar en ouder.

Volgens wethouder Sjoerd Kuiper is de boot geen open huis: er is naast de bewoners alleen toegang voor mensen die aantonen dat ze op bezoek komen. Zorgen waren er ook om dagbesteding, maar volgens staan er genoeg vrijwilligers klaar om activiteiten met de bewoners te ondernemen.

Op de boot gelden alle coronamaatregelen en er is iemand aanwezig die de boel in de gaten houdt en bij wie omwonenden terechtkunnen als er wat is. De omwonenden zitten ook in een overlegcommissie waar ze over de situatie kunnen praten. Burgemeester Haan overlegt de hele periode dat de hotelboot bewoond wordt door vluchtelingen wekelijks met politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers over de veiligheidssituatie. Die laatste organisatie is ook verantwoordelijk voor de medische zorg op de boot, zodat de huisartsen in Maassluis daar niet extra mee worden belast.

Uiteindelijk is het plan met grote meerderheid aangenomen, alleen Forum voor Maassluis stemde tegen.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek