Archief
Bart van der Helm

Henk en Cisca halen met kerst de jaren '50 in huis

Henk en Cisca uit Wateringen zijn gek op kerst. Bij Henk is dit al op jonge leeftijd ontstaan, bij Cisca komt het door Henk. Elk jaar struinen ze kringloopwinkels af, op zoek naar vintage kerstspullen.

In september begint het al te kriebelen bij Henk en Cisca. "Dan gaan we al op zoek naar nieuwe oude kerstspulletjes", vertelt Henk met een grijns op zijn gezicht. "We krijgen regelmatig spulletjes van mensen die weten dat we ervan houden, maar het liefst gaan we toch wel zelf op zoek. Dan gaan we alle kringlopen in de regio af."

Henk en Cisca gaan het liefst samen op pad, en ze hebben een voorkeur voor vintage kerstspullen. "Het meeste wat we hebben komt uit de jaren '50 of '60, maar er zitten ook kerstballen of vogeltjes bij die meer dan honderd jaar oud zijn", vertelt Cisca.

Bijzonder stuk

Henk spaart al kerstspullen vanaf zijn jeugd. Van alle spullen die hij in heel zijn leven heeft gespaard, is er één voor hem het meest bijzonder. "Toen ik een klein jongetje was lag ik heel veel in het ziekenhuis. Mijn ouders kwamen elke dag langs en mijn vader stopte dan elke dag een gulden in mijn spaarpot. Van dat geld heb ik uiteindelijk een engeltje voor mijn moeder gekocht", vertelt Henk.

Nadat de engel tientallen jaren bij zijn moeder heeft staan 'pronken' op de kast, is hij nu weer terug bij Henk. "Toen mijn moeder overleed, heb ik 'm weer terug gekregen. Dit is echt mijn mooiste stuk en ik ben er heel trots op dat ik hem nog steeds heb."

Het hele jaar

"Ik moet eerlijk zeggen dat er elk jaar wel één ding blijft hangen", lacht Cisca. "Het is gewoon zo gezellig, dit jaar hebben we een guirlande aan de kast laten hangen. Maar er is ook wel eens een trosje kerstballen blijven hangen."

"Elk jaar met Drie Koningen, op 6 januari gaat alles weer de kast in", vertelt Cisca. Tegen die tijd heeft alles er een dikke maand gestaan en is het Wateringse stel ruim vier maanden met de kerst bezig geweest.

Categorieen:
Nieuws Cultuur Wateringen