Archief

Basisscholen al na het komende weekeinde dicht

De basisscholen blijven vanaf begin volgende week (uiterlijk dinsdag) dicht, in verband met de prognose van de coronabesmettingen.

Ook de buitenschoolse opvang mag volgende week niet open, maar dat is wel toegestaan tijdens de oorspronkelijke kerstvakantieperiode van de scholen.

Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open. Scholen hoeven tot de kerstvakantie geen afstandsonderwijs te geven.

Verder worden alle huidige coronamaatregelen gehandhaafd, waaronder de avondsluiting vanaf 17.00 uur respectievelijk 20.00 uur (zoals de supermarkten). Die avondsluiting duurt nog zeker tot en met vrijdag 14 januari.

Boostercampagne versneld voor alle volwassenen

Vanwege de opkomst van de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Zo’n vaccinatie kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan.
Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijft voorlopig zo. De booster kan voortaan al worden gegeven na drie maanden in plaats van na zes maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.

Financiële steun

Voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen en sportorganisaties die door de coronamaatregelen worden getroffen, wordt het steunpakket tot en met het eerste kwartaal van 2022 verlengd. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit.

De steun voor de evenementensector wordt verlengd tot en met het derde kwartaal. Deze steun geldt als een evenement in deze periode door de rijksoverheid wordt verboden. Wel neemt het eigen risico voor de organisatoren toe.