Archief

Zeker drie weken meeste sectoren dicht tussen 17.00 en 05.00 uur

Vanaf zondagavond wordt voor tal van sectoren een avondklok van kracht. Deze geldt tussen 17.00 uur en 05.00 uur en duurt voorlopig tot 19 december.

Die vroege sluiting geldt onder meer voor restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport. Dat heeft premier Rutte vrijdagavond bekendgemaakt. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open zijn.
Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.

Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.

Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis'. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand. Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
Rutte riep herhaaldelijk op om extra voorzichtig te zijn bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar, zeker ook rond Sinterklaas.

Onderwijs
Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs.
Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Booster-offensief
Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster, de extra beschermingsprik. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een booster-offensief. Zo gaan Defensie (met 750 medewerkers) en studenten (van mbo tot universiteit) helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: vanaf volgende week, in plaats van na de jaarwisseling.

Financiële steun
Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna 2,2 miljard euro gemoeid.

Zie voor een kort overzicht van de coronamaatregelen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/kort-overzicht-coronamaatregelen