Archief
WOS

WOS

Essellanden: plastic mag bij restafval

Verbazing en bij sommigen wellicht opluchting in de Wateringse wijk Essellanden: het pbd-afval hoeft niet gescheiden te worden aangeleverd. Maar de voorstanders van nascheiding moeten niet te vroeg juichen, het kan nog veranderen.

De gemeente Westland wil dat bij de 29.000 laagbouwwoningen in de bebouwde kom plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd) apart worden ingezameld via containers dan wel in zakken die een keer in de twee weken aan lantaarnpalen kunnen worden gehangen. Maar bewoners van de wijk Essellanden in Wateringen kregen vrijdag een brief, waarin wordt aangegeven dat ze plastic gewoon bij het restafval kunnen gooien. "Het restafval uit de verzamelcontainers in uw wijk wordt nagescheiden", zo is in de brief te lezen.

Dat is opvallend, want de indruk is dat de gemeente alleen bij de hoogbouw het pbd-afval via het restafval afvoert. Dat gaat naar Alkmaar waar een speciale installatie voor nascheiding van het afval zorgt. In Essellanden staan wel een handvol appartementengebouwen, maar het overgrote deel van de wijk is laagbouw. Een woordvoerder van de gemeente laat maandag desgevraagd echter weten dat de nascheiding geldt "voor de hoogbouw en een beperkt aantal laagbouwwoningen".

Ze kan niet zeggen of Esselllanden de enige wijk in Westland is waar de nascheiding ook voor laagbouw geldt. Maar ze benadrukt ook dat het nog kan veranderen. "Ik heb nog speciaal gevraagd of er misschien een verkeerde brief is verstuurd. Maar dat is niet het geval. Wat overigens niet betekent dat de gemeente later niet alsnog kan besluiten tot een scheidingsmogelijkheid. We zijn ervan overtuigd dat het goed is zoveel mogelijk afval te scheiden."

De mededeling aan de Essellanden-bewoners over het pbd-afval stond in een brief, waarin de gemeente excuses maakt voor een fout bij het inzamelen van oud-papier. Dat is gewijzigd door de veranderingen bij het inzamelen van plastic verpakkingen. De bewoners van Essellanden konden daarom in november hun papier niet kwijt, maar de gemeente was vergeten de bewoners de brief over de de gewijzigde ophaaldatum te sturen.

De fractie van Westland Verstandig heeft inmiddels voor klachten over het afval een meldpunt ingesteld en opnieuw vragen aan het college gesteld.