Archief
WOS

WOS

Scholieren staan stil bij jarig oorlogsmonument in de Hoek

Het kindermonument Channel Crossing to Life in Hoek van Holland bestaat 10 jaar. Normaal gesproken reden voor een groot feest, maar dat gaat niet in coronatijd.

Daarom was er een sobere herdenkingsbijeenkomst met alleen een groep leerlingen van Inova, de basisschool die het monument sinds 2013 'adopteert'. Tijdens de herdenking vormden de scholieren een vlaggenparade. "Verder is er een toespraak van iemand van de Joodse Gemeenschap en iemand van Loods 24. Dat is een organisatie die zich bezighoudt met de Joden in de Tweede Wereldoorlog", vertelt Ed van Berkel van werkgroep 'Voetstappen naar een nieuw leven'.

Precies 10 jaar geleden onthulde burgemeester Ahmed Aboutaleb het kindermonument langs de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland. Het monument is ter herinnering aan de kinderen die in 1938 en 1939 via Hoek van Holland ontkwamen aan de naziterreur. Vanaf de Kristallnacht in november 1938 maakten de nazi's jacht op Joden, waarbij ook veel kinderen niet werden ontzien en op transport moesten. Na onderhandelingen tussen de Engelsen en de Duitsers konden ruim 10.000 Joodse kinderen als vluchteling worden opgenomen in Engeland. Deze kindertransporten vonden plaats vanuit verschillende plaatsen, uit Berlijn, Wenen, Praag en later ook Gdansk. Met de trein gingen zij naar Hoek van Holland, waar zij de boot namen naar Engeland.

Ed van Berkel maakte een website rondom het monument, en vertelt daarover bij Maarten in de Middag